top of page

Τα Πάθη του Χριστού

 

μέσα από τα ζωγραφικά έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

 

Το θείο δεν μπορεί παρά να παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε θρησκευτική τέχνη. Στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου αποτελεί τον πιο σημαντικό άξονα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. 

 

Ο μυστικός δείπνος

 

( 1568, Εθνική Πινακοθήκη Μπολόνιας)

Στον πίνακα αυτόν είναι εμφανής η διάθεση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου να αναπαραστήσει με φυσικότητα την κίνηση και τη θέση των σωμάτων. Δεσπόζει η μορφή του Ιησού, γύρω από τον οποίο οι μαθητές συνομιλούν σε κλίμα έντασης, ενώ ξεχωρίζει η μελανόμορφη φιγούρα του Ιούδα που στέκεται απέναντι στο δάσκαλό του.

 

Ο Χριστός στη Γεθσημανή.

 

(1590 Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου)

Ο καλλιτέχνης απεικονίζει την αγωνία του Χριστού στο όρος των Ελαιών όχι μόνο ως μια προσωπική δραματική εμπειρία. Η εικόνα προβάλλει το συναίσθημα και το νόημα, την έμπνευση και τη θλίψη που πλημμυρίζουν τα πρόσωπα. Οι αντανακλάσεις του μπλε και του κόκκινου στο χιτώνα του Χριστού ξεχωρίζουν πάνω στο αποκαλυπτικό φόντο.

 

Ο Κύριος Αίρει το σταυρό

 

(1580, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Ν. Υόρκη)

 

Ο Διαμερισμός των ιματίων

 

(Καθεδρικός ναός Αγίας Μαρίας του Τολέδο. Τολέδο 1579).

Εδώ ο Θεοτοκόπουλος τονίζει έντονα με το ζωηρό πορφυρό χρώμα της τηβέννου τη σιλουέτα του Χριστού και προκαλεί έντονη συγκίνηση με μέσω της έκφρασης των προσώπων, όπου το καθένα αποτελεί ένα ψυχολογικό πορτρέτο.  

Ο ενταφιασμός του Χριστού

 

 (1570 Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου).

Ο πίνακας αυτός μαρτυρεί τις βυζαντινές επιρροές του ζωγράφου.

 

Η Σταύρωση

 

(1596-1600 Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη)

Στον πίνακα αυτό, όλες οι μορφές προβάλλονται σε έναν χώρο κενό και αφύσικο, χωρίς φόντο, με φωσφορίζοντα χρώματα και παγωμένες χειρονομίες. Έντονα συγκινησιακός χαρακτήρας, ατμόσφαιρα φορτισμένη με μυστικισμό, όπου οι μορφές φαίνονται να έχουν χάσει το σωματικό τους βάρος, όπως οι δύο άγγελοι με τα ανάλαφρα φτερά που μαζεύουν στα χέρια τους το αίμα του Χριστού.

 

Η Ανάσταση

 

(1605 Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη)

 

Το Πάθος του Χριστού.

(1566)

Η εικόνα, με αυτόξυλο ξυλόγλυπτο πλαίσιο σε σχήμα αλταρίου, έχει τη μορφή ναΐσκου με σπαστό τοξοειδές αέτωμα. Η σκηνή συνοψίζει το Πάθος του Χριστού και ως θέμα είναι γνωστό στη δυτική τέχνη από τον 15ο αι. 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page