ΠΡΟΑΝΑΚΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2600-1900 π.Χ.)
Οι Μινωίτες εντυπωσιάζονται από τα λίθινα αιγυπτιακά αγγεία τα οποία εισάγουν στην Κρήτη. Η μινωική λιθοτεχνία φθάνει σε υψηλό επίπεδα, ιδιαίτερα στα αγγεία από το Μόχλο. Μιμήσεις αιγυπτιακών μικρογραφικών αγγείων έχουν βρεθεί στην κεντρική και ανατολική Κρήτη.
Αιγυπτιακοί σκαραβαίοι (σφραγίδες σε απομίμηση σκαθαριού, δημοφιλή σύμβολα αναγέννησης της ζωής στην Αρχαία Αίγυπτο), έφθασαν στην Κρήτη από τα τέλη της προανακτορικής περιόδου και μετά, με παράλληλη παραγωγή μινωικών σκαραβαίων, όμοιων με τους αιγυπτιακούς στο σχήμα, αλλά με μινωική διακόσμηση. Σημαντική μαρτυρία θαλάσσιων δρόμων επικοινωνίας Κρήτης - Αιγύπτου κατά την περίοδο αυτή, αποτελούν οι τρεις αιγυπτιακοί σκαραβαίοι που χρονολογούνται από την Πρώτη Μεταβατική Περίοδο μέχρι τη 12η δυναστεία (2160-1900 π.Χ.), που βρέθηκαν στο Λέντα, στους πρωτομινωικούς θολωτούς τάφους Παπούρας και Γερόκαμπου.
Ενα σημαντικό εύρημα, το πήλινο σείστρο από το Φουρνί Αρχανών, καθαρή απομίμηση του αιγυπτιακού μουσικού οργάνου με μαγική-θρησκευτική χρήση υποδηλώνει απαρχές συμβολικών επιδράσεων, όπως επίσης οι σκαραβαίοι και οι ζωομορφικές σφραγίδες και φυλακτά με αιγυπτιακό σχέδιο.
Οι εξαγωγές από την Κρήτη, την περίοδο αυτή, αφορούν πιθανώς προϊόντα γης και ίσως υφαντά.
Κατά την προανακτορική περίοδο και κυρίως κατά τα τέλη της, τίθενται οι βάσεις για την οργάνωση της παραγωγής, του εμπορίου και της μινωικής θαλασσοκρατορίας. Οι απαρχές των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων Κρήτης-Αιγύπτου εμπλουτίζουν τον πρώιμο μινωικό πολιτισμό, ο οποίος εξελίσσεται αναλλοίωτος, φθάνοντας στο απόγειό του, στις ανακτορικές περιόδους, που ακολουθούν.
Πανελλήνια Ομοσπονδία
Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων