top of page

Γ.Σ. Εργοτέλης

Όνομα Γυμναστικός Σύλλογος Εργοτέλης

Ίδρυση 1929

Χρώματα: Κίτρινο, Μαύρο

Πρόεδρος: Εμμανουήλ Χαρωνίτης

Ιστοσελίδα:  www.ergotelis.gr

 

Ενεργά τμήματα του Εργοτέλη

   

Ποδόσφαιρο (Ανδρών)

Ποδόσφαιρο (Γυναικών)

Καλαθοσφαίριση (Ανδρών)

 

 Σύντομο ιστορικό Συλλόγου

 

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Εργοτέλης είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη του Ηρακλείου, στον ομώνυμο νομό, όπου και βρίσκονται οι έδρες των τμημάτων του. Το όνομα της ομάδας προέρχεται από τον αρχαίο Κρητικό αθλητή Εργοτέλη, που στέφθηκε Ολυμπιονίκης το 472 π.Χ. Επίσημο έτος ίδρυσης του σωματείου είναι το 1929.Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, ανδρικό και γυναικείο, καθώς και τμήματα καλαθοσφαίρισης για αθλητές όλων των ηλικιών.

Στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΨΙΣ" του Ηρακλείου και υπ' αριθμόν 301 φύλλο της 7ης Αυγούστου 1929 ημέρας Τετάρτης, αναφέρεται η ίδρυση του αθλητικού σωματείου "Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ" και σημειώνεται με έμφαση η ισχυρότητα του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου καθώς παρουσιάζεται η πρώτη εμφάνιση ποδοσφαιρικής ομάδας του Εργοτέλη η οποία έγινε την Κυριακή 4 Αυγούστου 1929 στο γήπεδο "Χάνδαξ" και με αντίπαλο το σωματείο "Λέων", αγώνα που κέρδισε ο Εργοτέλης με σκόρ 4-0. 

"ΙΔΡΥΣΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ" 

 

Ευχαρίστως πληροφορούμεθα οτι ιδρύθη αθλητική ένωσις υπό τον τίτλον "Ο Εργοτέλης", όστις έχει και ισχυρόν τμήμα ποδοσφαίρου και όστις εντός των ημερών θα συγκαλέσει Γενικήν Συνέλευσιν προς εκλογήν προεδρείου και διοικητικού συμβουλίου. Πολλά εξέχοντα φίλαθλα πρόσωπα είχον προτείνει την ονομασίαν ενός σωματείου με το όνομα αυτό το οποίον ενθυμίζει τον πρώτον Ολυμπιονίκην Ηρακλειώτην εκ Κνωσσού καταγόμενον Εργοτέλην. (Σημ.:Ο Εργοτέλης ήταν αθλητής που κατάγονταν από την Κνωσό και ο οποίος ενώ βρισκόταν σε εξορία στην Ιμέρα της Σικελίας από τους πολιτικούς του αντιπάλους, έλαβε μέρος και νίκησε ως Ιμεραίος αθλητής στα Ολύμπια το 472 π.χ. καθώς και στα Πύθια, τα Νέμεα και τα Ίσθμια) Εκ των προσώπων προσωρινής Διοικούσης επιτροπής πειθόμεθα οτι θα φέρει λαμπρά αποτελέσματα.

 

Κατόπιν εγγράφου προτάσεως του ανεπισήμου σωματείου ο "Λέων" προς την Αθλητικήν Ένωσιν "Ο Εργοτέλης" ήλθον εις συνεννόησιν το παρελθόν Σάββατον ίνα δώσουν μιαν φιλικήν συνάντισιν δια την παρελθούσαν Κυριακήν εις το γήπεδον "Χάνδαξ". Ούτω την Κυριακήν απόγευμα και την 5 μ.μ. αι ομάδες κατήλθον με μια καλήν φόρμαν. Έχομεν όμως να παρατηρήσωμεν οτι η ομάς του "Λέοντος" είχε προσλάβει 3 παίχτας ήτοι τον Δεσίπρην, Ταμιωλάκην και Μαυράκην άλλων σωματείων, κατόπιν δε επιμόνου συζητήσεως εκ μέρους των, εδέχθη το έτερον σωματείον να παιχθή το μάτς και με τους ξένους παίχτας. Ο αγών άρχισε την 5μ.μ.Ούτω κατά το πρώτον ημιχρόνιον καίτοι υπερείχον οι παίκται του "Εργοτέλους" εν τούτοις ουδέν αριθμητικόν αποτέλεσμα επαρουσίασαν ειμί ένα αρκετά τεχνικόν με τους συνεχείς συνδυασμούς των. Κατά το δεύτερον ημιχρόνιον το παιχνίδι έγινεν πεισματοδέστερον, εσημείωσαν δε 4 τέρματα κατά του "Λέοντος" οι παίκται του "Εργοτέλους" έναντι ουδενός. "Εργοτέλης": Τερματοφύλακας: Φουρναράκης, Οπισθοφύλακες Σιριτάκης, Σεμπαλής. Μέσοι:Καλλιπολίτης, Σκλάβος, Κανέλλος. Κυνηγοί:Βουρεξάκης, Κουτζούκος, Πολυζωΐδης, Αθηναίος, Ανεστάσης.

 

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών

 

Το τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών του Εργοτέλη εδρεύει στο Ηράκλειο, με τα εντός έδρας παιχνίδια του να διεξάγονται στο σύγχρονο Παγκρήτιο Στάδιο, χωρητικότητας 26.240 θεατών. Ο Εργοτέλης ιδρύθηκε στις 7 Αυγούστου 1929. Είναι η δεύτερη (χρονολογικά) ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλείου (μετά τον Ο.Φ.Η.) που έχει ποτέ αντιπροσωπεύσει την πόλη στην κορυφαία κατηγορία των Ελληνικών Πρωταθλημάτων.

 

Διακρίσεις

Το 1983 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος Ερασιτεχνών.

Στις 11 Μαρτίου 2007 η ομάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της σε επίσημο αγώνα κερδίζοντας εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό στο O.A.K.A. με 2-3.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2009 ο Εργοτέλης σε φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό για τον εορτασμό των 80 χρόνων της ιστορίας του δεύτερου, υποχρεώνει την πρωταθλήτρια της προηγούμενης περιόδου ομάδα του Πειραιά σε μια από της βαρύτερες ήττες στην ιστορία της με σκορ 5-0.

Τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών

Η ομάδα γυναικών του Εργοτέλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία του Πρωταθλήματος Ελλάδος Γυναικών.

 

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών

Γ.Σ. Εργοτέλης    

Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτης

Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 1, Τ.Κ. 71201, Ηράκλειο

Έδρα: Κλειστό Γυμναστήριο Λίντο

(χωρητικότητα: 1.400)

Ιστοσελίδα:  www.ergobasket.gr

Έτος ίδρυσης; 1968

Πρόεδρος:  Μανώλης Χαρωνίτης

Γεν. αρχηγός: Νίκος Μπαλτζάκης

Προπονητής: Γιώργος Μακράκης

Συνεργάτης: Στέλιος Καρκανάκης

Διοργανώσεις: Γ' Εθνική Κατηγορία  

 

Διακρίσεις 

Πρωταθλήματα Πρωταθλητής Τ.Ε. Κρήτης (9): 1969, 1970, 1971, 1974, 1976, 1977, 1979, 1982, 1985

Πρωταθλητής Α' Ε.ΚΑ.Σ.Κ. (6): 1990, 1992, 1994, 1997, 2002, 2010

Κυπελλούχος Ε.ΚΑ.Σ.Κ. (1): 2010

 

Ιστορική αναδρομή

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Εργοτέλη αποτελεί ένα από τα παλαιότερα της Κρήτης. Η λειτουργία του ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1968 με ιδρυτή και πρόεδρο της επιτροπής του το Γιάννη Μυρτάκη.  Συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα Κρήτης, ήδη από την ίδρυσή τους, το 1968, κατακτώντας μάλιστα και τους τρεις πρώτους τίτλους Ανατολικής Κρήτης (το 1969, το 1970 και το 1971). Την ίδια περίοδο έλαβε μέρος στα Πανεπαρχιακά Πρωταθλήματα της εποχής που έγιναν στο Αγρίνιο το 1969, στη Λάρισα το 1970 και την Αθήνα το 1971. Στο πρώτο πρωτάθλημα Ανατολικής Κρήτης το 1969 ελαβαν μέρος τέσσερις ομάδες: ο Εργοτέλης, ο Ο.Φ.Η., το Ηράκλειο και το Κάστρο (πρόδρομος της Γ.Ε.Η.). 

 

Ο Εργοτέλης αποτέλεσε κατόπιν ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Ε.ΚΑ.Σ.Κ. Ο σύλλογος διατηρεί σήμερα τμήματα υποδομής Νέων Ανδρών, Εφήβων, Παίδων, Παμπαίδων, Νεανίδων, Κορασίδων και Παγκορασίδων.

Το τμήμα ανδρικής καλαθοσφαίρισης έχει κατακτήσει συνολικά 15 Πρωταθλήματα Κρήτης, με πιο πρόσφατα εκείνα του 2002 και του 2010. Στην πρώτη περίπτωση, κέρδισε το δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής Κατηγορίας του 2002-03, τερματίζοντας ωστόσο στη 13η θέση του ομίλου του και γνωρίζοντας τον υποβιβασμό.[6]

 

Ο Εργοτέλης επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίες χάρις στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος - καθώς και του Κυπέλλου - Ε.ΚΑ.Σ.Κ. την περίοδο 2009-10. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2010-11, στα πλαίσια του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, τερμάτισε στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα του 2ου Ομίλου Νότου. Την επόμενη χρονιά, 2011-12, πάντα στα πλαίσια του ίδιου ομίλου, την 7η θέση της τελικής βαθμολογίας.  Η λήξη της περιόδου 2012-13 βρήκε τον Εργοτέλη μία θέση υψηλότερα στην κατάταξη, δηλαδή στην 6η θέση.

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2013-14, ο Γ.Σ. Εργοτέλης διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και συγκεκριμένα στον 2ο Όμιλο Νότου. Έχοντας συγκεντρώσει 13 νίκες και 7 ήττες, κατέλαβε την 4η θέση της τελικής βαθμολογίας, που είναι και η καλύτερη των τελευταίων ετών. Ακολούθως διαγωνίστηκε σε αγώνα κατάταξης εναντίον του Απόλλωνα Αρχαίας Κορίνθου, ομάδας που κατέκτησε την αντίστοιχη θέση του άλλου Ομίλου Νότου, γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 70-65.

Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Λίντο, χωρητικότητας 1.400 θεατών.Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Βαγγέλης Γιαννουλάκης, γενικός αρχηγός ο Νίκος Μπαλτζάκης και έφορος του ανδρικού τμήματος η Μελίτσα Αλεβιζάκη. Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρεί ο Γιώργος Μακράκης από τον Ιούλιο του 2009, με συνεργάτη το Στέλιο Καρκανάκη. 

 

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page