top of page

ΠΡΟΑΝΑΚΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2600-1900 π.Χ.)

Οι Μινωίτες και η θάλασσα

 

Οι Μινωίτες γρήγορα κατάλαβαν πως η θάλασσα αποτελούσε το αποτελεσματικότερο μέσο αποτροπής εισβολής από οποιαδήποτε οχύρωση. Έτσι στη διάρκεια της ακμής του πολιτισμού τους ποτέ δεν αναγκάστηκαν να χτίσουν τείχη γύρω από τις πόλεις τους. Αντίθετα την αξιοποίησαν ως γέφυρα επικοινωνίας με τους άλλους πολιτισμούς. Σιγά σιγά έγιναν δεξιοτέχνες στη κατασκευή πλοίων και ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που στήριξε την ανάπτυξή του στον εμπορικό του στόλο. Ήταν ναυτικοί με μεγάλη αυτοπεποίθηση και τα πλοία τους ήταν τα πιο αξιόπιστα εκείνη την εποχή. Οι εικόνες στις τοιχογραφίες απεικονίζουν πλοία με ψηλές πλώρες, κοντύτερες πρύμνες, ένα μεγάλο κατάρτι στο κέντρο με τετράγωνο πανί και ένα μεγάλο κουπί στη πρύμνη για πηδάλιο. Οι ψηλές πλώρες έσκιζαν τα κύματα και το βαρύ και στιβαρό σκαρί τους τα έκανε ανθεκτικότερα και πιο σταθερά στις καταιγίδες και τις θαλασσοταραχές… 

Μετά από 3.500 χρόνια ένα μινωικό πλοίο αναπλέει το αρχιπέλαγος πάνω σε ρότες που χάραξαν οι πρόγονοί μας. Πρόκειται για ανακατασκευή (ανασύνθεση) μιας ρεαλιστικής και τεκμηριωμένης εκδοχής κωπήλατου προϊστορικού πλοίου του 15ου αιώνα π.Χ. που ανήκε στην τυπολογία της νησιωτικής ναυπηγικής σχολής. Πρόγονος αυτής της τυπολογίας πλοίων, θεωρείται η σχεδία που σταδιακά καμπυλώθηκε σε κύτος και στεγανοποιήθηκε εξωτερικά με ύφασμα. Η ναυπηγική εκδοχή που προέκυψε από την έρευνα, απέδωσε ένα πλοίο κωπήλατο, με βοηθητική απλή ιστιοφορία, χτισμένο από διχοτομημένους κορμούς κυπαρισσιού, ραμμένους μεταξύ τους με σχοινιά.

Το μινωικό πλοίο

 Η εσωτερική χωροταξία του πλοίου, σε συνδυασμό με την εργονομία και ανθρωπομετρία του πληρώματός του, έδωσαν ένα υδροδυναμικό, δακρυόσχημο σκαρί, μήκους 17μ. και πλάτους 4μ. περίπου, με εμφανείς «ναυτικές αρετές» για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Αιγαίου, όπου το πρωτότυπό του ταξίδευε. Εμπνευστής και χρηματοδότης του προγράμματος και υλοποίησης ήταν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ινστιτούτο Έρευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας ΝΑΥΔΟΜΟΣ. Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο λιμάνι των Χανίων, το οποίο κατασκευάστηκε επί Ενετοκρατίας, 1204 -1669. Ιδρύθηκε το 1973 με σκοπό την προβολή της ναυτικής Ελλάδας. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν χάρτες, ζωγραφικούς πίνακες, φωτογραφικό υλικό, ναυτικά όργανα, όστρακα κλπ. 

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page