Τη συνάντηση Ευρώπης – Δία περιέγραψε ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος, ενώ το ίδιο θέμα ενέπνευσε και το ζωργάφο Τισιανό, καθώς και τους Ρούμπενς, Βερονέζε, Ρέμπραντ, Μορό και Ματίς.
Ο Δίας, η Ευρώπη και η Κρήτη
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ...
Η Ευρώπη ήταν μυθική ερωμένη του Δία και μητέρα του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα.
Ήταν κόρη του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορα. Το παλάτι τους ήταν στην Τύρο. Κάποια μέρα, καθώς η όμορφη Ευρώπη έπαιζε με τις ακόλουθες τις πλάι στη θάλασσα, εμφανίστηκε μπροστά της ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, με τη μορφή υπέροχου άσπρου ταύρου.
Η κοπέλα βρήκε το ζώο τόσο ήμερο, που δε δίστασε να ανέβει στη ράχη του. Μόλις ανέβηκε όμως, ο ταύρος όρμισε στα κύματα και διασχίζοντας τη θάλασσα, μετέφερε την αιχμάλωτή του στην Κρήτη. Εκεί της φανερώθηκε και την πήγε σε μια σπηλιά όπου η Ευρώπη παραδόθηκε στον έρωτά του. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν τρεις γιοί. Ο Μίνωας, ο Σαρπήδόνας και ο Ραδάμανθης. Αφού πέρασε αρκετό καιρό μαζί της, ο Δίας την άφησε τελικά χαρίζοντας της τρία δώρα. Ένα φτερωτό γίγαντα να την προστατεύει, τον Τάζω, μια φαρέτρα με βίλη που πετύχαιναν πάντα το στόχο τους και ένα κυνηγόσκυλο που δεν του ξέφευγε κανένα θήραμα.
Η Ευρώπη αργότερα παντρεύτηκε το βασιλιά της Κρήτης Αστέριο, ο οποίος, επειδή ήταν άτεκνος, υιοθέτησε τους γιούς της. Ένας από αυτούς, ο Μίνωας, έμελλε να τον διαδεχτεί και να γίνει φημισμένος βασιλιάς.
Η Ευρώπη ήταν σημαντική μυθική μορφή στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του μεγάλου μινωικού πολιτισμού που άκμασε στο νησί μέχρι το 15ο αιώνα π.χ. Οι Μινωίτες αγαπούσαν τους αγώνες και τις τελετουργίες με ταύρους, που συνδέονται άρρηκτα με το θρύλο της Ευρώπης…
Πανελλήνια Ομοσπονδία
Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων