top of page

Α.Ο. Πλατανιά

Αθλητικός Όμιλος Πλατανιά Χανίων

 

Ίδρυση:  1931

Γήπεδο Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων,

(χωρητικότητα: 3.700 θέσεις)

Πρόεδρος:  Εμμανουήλ Μαθιουλάκης.

Προπονητής:  Γιάννης Χριστόπουλος

Πρωτάθλημα Σούπερ Λιγκ

2012–14 Σούπερ Λιγκ, 8η θέση

Ιστοσελίδα:  www.fcplatanias.gr

 

Ο Αθλητικός Όμιλος Πλατανιά Xανίων είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος τού Νομού Χανίων και συγκεκριμένα του Δήμου Πλατανιά. Ιδρύθηκε το 1931 και έδρα του είναι το ιστορικό χωριό Μάλεμε. Η Π.Α.Ε. Πλατανιάς Xανίων αγωνιζόταν στη δεύτερη εθνική κατηγορία Football league μέχρι και τη σεζόν 2011-12, οπότε εξασφάλισε την άνοδό του για πρώτη φορά στην Super League σε αγώνες μπαράζ. Έγινε έτσι η δεύτερη εκπρόσωπος της Κρήτης στην μεγάλη κατηγορία για την σεζόν 2012-13 μετά τον ΟΦΗ και η τρίτη κρητική ομάδα που έχει αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία.

 

Διακρίσεις

 

Προημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας (2013)

Η Ιστορία του Πλατανιά

Ο Α.Ο. Πλατανιάς Χανίων ιδρύθηκε το 1931 από τον Αντώνη Βαρουξάκη ως επίσημο μέλος της Ε.Π.Ο. με αριθμό μητρώου 742 και συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα με τις υπόλοιπες ομάδες Τάλως, Ατλαντίδα, Ιωνία, Αστέρας, Όμιλος κ.ά.). Ήταν η εξέλιξη του σωματείου «Ιάρδανος» (όπως το ομώνυμο ποτάμι της περιοχής), που εκτός από την ποδοσφαιρική ομάδα διατηρούσε σκοπευτική ομάδα, τμήμα άρσης βαρών και άλλων αθλημάτων.

 

Το 1942 – 43 ο Α.Ο. Πλατανιάς αγωνίστηκε στον τελικό Κυπέλλου με το παραδοσιακό σωματείο Τάλως έχοντας όμως σημαντικές απουσίες όπως αυτές των ασθενών τερματοφύλακα Κουρούπη και Λαδάκη και του Γαλάνη, που έφερε τραύμα όπλου στην κοιλιά. Αν και ο Πλατανιάς έχασε τον αγώνα, ο τελικός αυτός είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω των ενδυμασιών των παικτών του. Οι φανέλες τους φτιάχτηκαν από σημαίες που είχαν κλέψει, από τις αποθήκες των Γερμανών, κάτοικοι της περιοχής και είχαν μετατρέψει σε αθλητική ενδυμασία οι μοδίστρες του χωριού! Από το γεγονός αυτό, πιθανώς, καθιερώθηκε το κόκκινο χρώμα στις φανέλες της ομάδας. Με την ίδια ενδυμασία αγωνίστηκαν ακόμα και εναντίον ομάδων των Γερμανών στρατιωτών, οι οποίοι μάλιστα έδειχναν αθλητικό ήθος και στις περιπτώσεις που έχαναν.

 

Το 1945 η ομάδα ατόνησε λόγω της έντονης μετανάστευσης και του εμφυλίου πολέμου, που ανάγκασε πολλούς παίκτες να απομακρυνθούν από τον τόπο τους. Το 1958 περίπου επανιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μανώλη Μαθιουλάκη και πρώτο πρόεδρο τον γιατρό Μανώλη Καλλιτσάκη και αγωνιζόταν στην τρίτη τοπική κατηγορία. Τότε έγινε μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) Χανίων και την πρώτη κιόλας χρονιά ανέβηκε κατηγορία, όπου παρέμεινε έως το 1969. Το 1970 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Α” τοπική κατηγορία. Το 1971 ο Πλατανιάς αγωνίστηκε σε ένα σημαντικό παιχνίδι με την Αναγέννηση Χανίων (σημερινή Ιωνία), αλλά λόγω των πολιτικών καταστάσεων της εποχής, η ομάδα αδικήθηκε, έγινε σύρραξη στο γήπεδο, τιμωρήθηκε και παρέμεινε αδρανής έως το 1975. Μετά τη μεταπολίτευση, το 1975, επανιδρύθηκε, αγωνιζόμενη στη Γ” τοπική κατηγορία, όπου παρέμεινε για δύο χρόνια και εν συνεχεία ανέβηκε στη Β”, όπου αγωνίστηκε άλλα δύο χρόνια για να καταλήξει να αγωνίζεται στην Α” κατηγορία. Από το 1980 ξεκινά η ανοδική πορεία του Πλατανιά, ο οποίος συμμετείχε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (αντίστοιχο της σημερινής Γ” Εθνικής) αγωνιζόμενος σε όλη την Ελλάδα. Μετά τους δύο πρώτους αγώνες, η ομάδα υποβιβάστηκε και τότε πραγματοποιήθηκε ριζική ανανέωση, με ποδοσφαιριστές – κατοίκους του Πλατανιά. Το 1985 ανέβηκε κατηγορία (Δ” Εθνική), αλλά υποβιβάστηκε την ίδια χρονιά. Για τρία χρόνια αγωνίσθηκε στο Α’ τοπικό πρωτάθλημα Χανίων. Το 1989 ανέβηκε στη Δ’ Εθνική κατηγορία για δύο περιόδους. Το 1993, μετά τον υποβιβασμό της, αγωνίστηκε για μια χρονιά στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα οπότε και το κατέκτησε. Μετά τον υποβιβασμό της αγωνίσθηκε ως το 2002 στο τοπικό πρωτάθλημα. Πήρε πρωταθλήματα τα έτη 1980, 1985, 1989 και 1993. Από το 2002 έως και την περίοδο 2008 – 2009 ο Πλατανιάς αγωνίστηκε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Κρήτης έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και συγκεντρώνοντας 305 βαθμούς στο σύνολο! Ο Α.Ο. Πλατανιάς μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν η δεύτερη σε δυναμική, βάση βαθμών, ομάδα στην Κρήτη, μετά τη Χερσόνησο. Η καλύτερη, έως τότε, ποδοσφαιρική χρονιά της ιστορίας του Α.Ο. Πλατανιά, ήταν το 2008 – 2009 καθώς μετά από μία εκπληκτική σεζόν αναδεικνύεται πρωταθλητής του περιφερειακού πρωταθλήματος.

 

Την περίοδο 2009 – 2010 η ομάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά στη Γ” Εθνική και καταφέρνει, μετά από μεγάλη αγωνιστική προσπάθεια, να παραμείνει στην κατηγορία. Συγκεκριμένα, κατέκτησε 38 βαθμούς σε σύνολο 34 αγώνων, τερματίζοντας στη 12η θέση της βαθμολογίας. Την επόμενη αγωνιστική χρονιά (2010 – 2011) ο Πλατανιάς πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και καταφέρνει να τερματίσει στην 5η θέση. Ωστόσο, μια σειρά από συγκυρίες οδηγούν, τελικά, την ομάδα στη Football League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η περίοδος 2011 – 2012 ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον Πλατανιά, ο οποίος καταφέρνει να ξεχωρίσει από την αρχή και μάλιστα κατακτά τον τίτλο του «πρωταθλητή χειμώνα». Η τελευταία αγωνιστική βρίσκει τον Πλατανιά στην 5η θέση της βαθμολογίας με 60 βαθμούς, ενώ στα πλέι οφ η ομάδα των Χανίων πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις καταφέρνει, με αγωνιστική ωριμότητα, να πάρει την πρώτη θέση και να ανέβει στη Super League, στην οποία αγωνίστηκε την περίοδο 2012 – 2013, για πρώτη φορά στην Ιστορία της, αλλά και γενικότερα στην Ιστορία του Χανιώτικου ποδοσφαίρου, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την 9η θέση.

 

Διατελέσαντες πρόεδροι: ΚΑΛΛΙΤΣΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΒΑΡΟΥΞΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΚΟΥΚΟΥΤΣΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΒΑΡΟΥΞΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΤΕΡΕΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΡΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΛΜΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΓΙΑΚΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΑΡΟΥΞΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page