top of page
Search
  • kritinisos

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Κρητών Μακεδονομάχων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων και μέλη Κρητικών Συλλόγων στις 14 &15/11/2015 πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κατερίνη για να παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια του Μνημείο Πεσόντων Κρητών Μακεδονομάχων Πιερίας και Μακεδονίας 1904-1908.

Το μνημείο – η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε πριν 5 χρόνια από τους προέδρους της ΠΟΠΚΣ κ.Μανώλη Πατεράκη και του Πρόεδρο του συλλόγου Κρητών Πιερίας οι ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ κ. Κων/νο Μανιουδάκη - φιλοτεχνήθηκε υπό την επιμέλεια του δευτέρου.

Η Ομοσπονδία ήταν προσκεκλημένη και επισκέφτηκε το Εθνικό Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου όπου μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Πασχάλης Διονύσιος, μας ξενάγησε στο χώρο του Ιδρύματος, μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, ανταλλάξαμε

απόψεις και μας εξέφρασε την εκτίμησή του για τους Κρήτες. Υποσχέθηκε στον Πρόεδρο μας Μανώλη Πατεράκη ότι το Ίδρυμα μπορεί να βοηθήσει τους Κρήτες και τα μέλη των Συλλόγων της Ομοσπονδίας σε πολλές περιπτώσεις όπως μεταξύ άλλων, η δωρεάν πρόσβαση στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος για παιδιά που σπουδάζουν ή που επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακό, να προωθήσει ανταλλαγές νεολαίων κτλ.Το συγκρότημα που συνόδευε την Ομοσπονδία (Χαράλαμπος Τερζάκης – Λύρα και Δημήτρης Ράπτης – Λαούτο) με τα ριζίτικα τραγούδια και μαντινάδες τους συγκίνησαν πολύ τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και τους παραβρισκόμενους Άρχοντες του Ν. Πιερίας.

Το βράδυ είχε συνεστίαση στην αίθουσα «Θέαμα» με καλεσμένους τα μέλη της Ομοσπονδίας με κρητικούς και μη της περιοχής. Μας ψυχαγώγησε το συγκρότημα που συνόδευε την Ομοσπονδία και Πόντιοι καλλιτέχνες.

Την Κυριακή το πρωί η Ομοσπονδία και τα μέλη των σωματείων της που την συνόδευαν συμμετείχαν στην επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων Κρητών Μακεδονομάχων στον Ι.Ν. Αγ. Κοσμά του Αιτωλού, η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ. Στη συνέχεια έγινε ομιλία για τον σημαντικό ρόλο που είχαν οι Κρήτες στον Μακεδονικό Αγώνα και την εκτίμηση που έχουν στους Κρήτες για το

θάρρος τους και την αλληλεγγύη τους να αφήσουν ακόμη και τα κόκκαλα τους στον πόλεμο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Στη συνέχεια με μεγάλη λαμπρότητα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, κατάθεση στεφάνων , χαιρετισμό από απογόνους πεσόντων Μακεδονομάχων που είχαν έρθει από τα Χανιά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό στο χώρο του Μνημείου από χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, όπως ο Σύλλογος Βρακοφόρων Θεσσαλονίκης και ο σύλλογος Ποντίων.

42 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page