42 μαθητές με τους συνοδούς τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τα τοπικά προϊόντα, πιστοποιημένα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» της Περιφέρειας Κρήτης και να γνωρίσουν τα οφέλη της Κρητικής Διατροφής, της χρήσης ελαιολάδου σε όλες τις μορφές μαγειρέματος και τη συχνή κατανάλωση λαχανικών και ενδημικών χόρτων, που αποτελεί και τον πλούτο της Κρητικής γαστρονομίας.
Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό όταν δημιούργησαν μόνοι τους το δεκατιανό τους, τον παραδοσιακό ντάκο με εξαιρετικό παρθένο Κρητικό ελαιόλαδο και κρητικό παξιμάδι. Το γλυκό περιελάμβανε παραδοσιακές τηγανίτες στις οποίες οι μαθητές ανακάλυψαν τις γλυκές γεύσεις, που δεν προέρχονται από την χρήση ζάχαρης, αλλά από τοπικά προϊόντα, όπως το χαρουπόμελο, ιδιαίτερα καινούργια γεύση για τα παιδιά, το πετιμέζι και φυσικά το κρητικό θυμαρίσιο μέλι.
Επίσης, το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας φιλοξένησε τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Ρεθύμνης και συγκεκριμένα την Δευτέρα τάξη.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου και γνώρισαν από κοντά τα πιστοποιημένα προϊόντα με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» της Περιφέρειας Κρήτης. Είχαν επίσης την ευκαιρία να μιλήσουν για το Κρητικό ελαιόλαδο, τις ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία, τη διαδικασία παραγωγής του, καθώς και για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την υποβάθμιση του. Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα junior πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου όπου βαθμολόγησαν 4 διαφορετικά δείγματα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Το συμπέρασμα από τη βιωματική δράση των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν περισσότερο ενθαρρυντικό από ποτέ. Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα δείγματα το ελάττωμα από την κακή οικιακή αποθήκευση ενός ελαιολάδου, ενώ στην βαθμολογία τους υπερίσχυσε με διαφορά το τυποποιημένο ελαιόλαδο κορωνέικης και τσουνάτης ποικιλίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το αρωματισμένο ελαιόλαδο ήταν χαμηλά στις προτιμήσεις τους με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία.
Στην διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου, μιας εξαιρετικής χρονιάς για την Κρήτη, ήταν σημαντικό πως τα παιδιά με μόνο εφόδιό τους την γεύση, είχαν την ικανότητα να αναδείξουν τις διαφορές του τυποποιημένου ελαιολάδου ακόμα και αν αρχικά στην συζήτηση υποστήριζαν πως «το δικό τους» ελαιόλαδο είναι καλύτερο από του εμπορίου. Όταν τους κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των δοκιμών, συμφώνησαν όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, πως την επόμενη ημέρα θα παρακινήσουν τους γονείς τους να αποθηκεύσουν το οικιακό ελαιόλαδο σε γυάλινα σκούρα μπουκάλια, πετώντας τα πλαστικά μπουκάλια του νερού που συνήθως χρησιμοποιούν.
Η Περιφέρεια Κρήτης με την υποστήριξη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στην προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της τοπικής παραγωγής, των τοπικών προϊόντων και της Κρητικής διατροφής, δημιούργησαν και λειτουργούν από τον περασμένο Απρίλιο, το πρώτο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνης. Το Κέντρο λειτουργεί ως εκθετήριο τοπικών τυποποιημένων προϊόντων, πιστοποιημένων με το σήμα «ΚΡΗΤΗ». Στον ίδιο χώρο λειτουργεί οργανωμένη κουζίνα, χώρος γευσιγνωσίας και βιβλιοθήκη με πλούσια βιβλιογραφία σχετικά με την Κρητική διατροφή. Κατά την τουριστική περίοδο το Κέντρο υποδέχτηκε πλήθος τουριστών, όπου ενημερώθηκαν για τα τοπικά προϊόντα και τις γευστικές διαδρομές που μπορούν να κάνουν στο νησί, βάσει του οδοιπορικού που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Κρήτης με έντυπο οδηγό.