top of page
Search
  • kritinisos

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Θα ‘ρθει καιρός που ο διάβολος θα μπει μέσα σ’ ένα κουτί και θα φωνάζει. Και τα κέρατά του θα ‘ναι στα κεραμίδια.

Κοσμάς ο Αιτωλός, 1714-1797, Ιερομόναχος, Άγιος & Προφήτης

29c.jpg

Σήμερα είναι Πέμπτη 29 Ιανουαρίου. Είναι η 29η ημέρα του μήνα και του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 336 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου ιερομάρτυρα Ιγνατίου του Θεοφόρου, Μνήμη των αγίων επτά μαρτύρων, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Σιλουανού, Λουκά και Μωκίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Σαρβήλου και Βεβαίας, Αγίου ιερομάρτυρα Βαρσιμαίου, Οσίου Αφραάτου, Αγίας μάρτυρος Χρυσής, Αγίου ιερομάρτυρα Κωνσταντίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Παπίου και Μαύρου, Αγίου μάρτυρος Σαβινιανού, Αγίου ιερομάρτυρα Ακυλίνου, Οσίου Ακεψιμά, Αγίου Γκίλντας, Οσίου Ιγνατίου του Σιναΐτου, Οσίου Λαυρεντίου, του εκ Κιέβου, Μνήμη των αγίων Γερασίμου, Ιωνά και Πιτιρίμ, Αγίου νεομάρτυρα Δημητρίου του Χιοπολίτου. Σήμερα γιορτάζουν οι Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία, Βαρσιμαίος, Βαρσάμης.

  • Στο Αιγαίο και στην Κρήτη- κυρίως στα ανατολικά- αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, από 9 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Βροχή και τοπικές καταιγίδες περιμένουμε για τα Χανιά, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 13 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους ως 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με την εκδήλωση ασθενούς βροχής, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νοτιοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Συννεφιασμένος θα είναι ο ουρανός και στο Ηράκλειο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς νότιους ανέμους ως 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με ασθενή βροχόπτωση, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Ασθενής βροχόπτωση θα εκδηλωθεί στο Ρέθυμνο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 13 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς νοτιοδυτικούς ανέμους ως 6 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με αρκετές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 11 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νότια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1916 - Α' Παγκόσμιος Πόλεμος - το Παρίσι βομβαρδίζεται για πρώτη φορά από γερμανικά Ζέππελιν. Το1941 - Με τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά- ο βασιλιάς αναθέτει την πρωθυπουργία της Ελλάδας στον Αλέξανδρο Κορυζή. Το 1970 – στα χρόνια της Δικτατορίας – γίνεται η δίκη μελών της παράνομης οργάνωσης "Λαϊκή Πάλη". Καταδικάζονται τέσσερις σε ισόβια και πέντε σε φυλάκιση μέχρι 18 χρόνια. Το 1973 στη μακρά δίκη κομουνιστών ο Μπ. Δρακόπουλος (ηγέτης του ΚΚΕ) καταδικάζεται σε φυλάκιση 12,5 χρόνια καθώς και ο Μ. Παρτσαλίδης σε 12 χρόνια, ενώ με μικρότερες ποινές καταδικάζονται 4 ακόμα άτομα. Το 1976 ,καθιερώνεται επισήμως η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Κων/νου Καραμανλή.

  • Σαν σήμερα, γεννήθηκαν το 1860 ο Αντόν Τσέχωφ, Ρώσος συγγραφέας και το 1866 ο Ρομαίν Ρολάν, Γάλλος συγγραφέας. Επίσης σαν σήμερα πέθαναν , το1888 ο Έντουαρντ Λίαρ, Άγγλος περιηγητής, καλλιτέχνης και συγγραφέας και το 1941 ο Ιωάννης Μεταξάς, Έλληνας στρατιωτικός και δικτάτορας.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page