top of page
Search
  • kritinisos

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Είμαστε σαν χαμαιλέοντες. Παίρνουμε τον τόνο και το χρώμα του ηθικού μας χαρακτήρα από αυτούς που μας περιστοιχίζουν.

John Locke, 1632-1704, Άγγλος φιλόσοφος

( Αφιερωμένο στην T.V.)

29a.jpg

Σήμερα είναι Παρασκευή 30 Ιανουαρίου. Είναι η 30ή ημέρα του μήνα και τουέτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 335 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη Των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αγίου ιερομάρτυρα Ιππολίτου και των συν αυτώ, Αγίου μάρτυρος Θεοφίλου του Νεου, Αγίου ιερομάρτυρας Ιππολύτου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Φελισιανού, Φιλιππιανού και των συν αυτοίς, Οσίου Κυριακού, Αγίου Πέτρου, βασιλέως των Βουλγάρων, Οσίου Ζήνωνος του νηστευτού, Αγίου νεομάρτυρα Θεοδώρου του Μυτιληναίου, Ανάμνηση του γενομένου θαύματος παρά του μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, Ανάμνηση της ευρέσεως στην Τήνο ιεράς εικόνας της Ευαγγελιστρίας.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι: Χρυσή, Αύρα, Μαύρος, Μαυρουδής, Μαυροειδής, Μαυρέτα.

  • Η μέρα θα ξεκινήσει με βροχές ή καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας και του Αιγαίου, αλλά και σταδιακή σημαντική επιδείνωση του καιρού στα δυτικά με τοπικά πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες. Μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία στην Κρήτη θα κυμανθεί, από 17 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα Χανιά η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με συννεφιά και θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 14 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νοτιοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Στο Ρέθυμνο θα έχουμε συννεφιά και θερμοκρασία που θα κυμαίνεται από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με συννεφιά, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 14 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νοτιοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Συννεφιά προβλέπεται και για το Ηράκλειο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν από νοτιοδυτική κατεύθυνση με ένταση μέχρι 4 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1822, οι Έλληνες, υπό την αρχηγία του Γερμανού φιλέλληνα Κάρολου Νόρμαν, αποκρούουν τις τουρκικές επιθέσεις στο Νεόκαστρο. Το1823, σαν σήμερα θα ανευρεθεί η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου, ενώ το 1923, μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και τη μικρασιατική καταστροφή το αποκορύφωμα του απάνθρωπου αυτού μέτρου της «ανταλλαγής πληθυσμών» αποτέλεσε το Σύμφωνο για την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που υπογράφθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1923, το οποίο στη συνέχεια κατέστη μέρος της Συνθήκης της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου του ίδιου έτους δυνάμει του άρθρου 142 της τελευταίας.

  • Επίσης σαν σήμερα, θα γεννηθούν, το 1882 ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, 32ος πρόεδρος των Η.Π.Α., και το 1927 ο Ούλωφ Πάλμε, Σουηδός πολιτικός. Σαν σήμερα θα φύγει από τη ζωή, το 1948 ο Μαχάτμα Γκάντι, Ινδός αγωνιστής και ειρηνιστής

0 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page