top of page
Search
kritinisos

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Δεν είναι δείγμα υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία.

Jiddu Krishnamurti, 1895-1986, Ινδός θεοσοφιστής

Σήμερα είναι Σαββάτο 31 Ιανουαρίου. Είναι η 31η ημέρα του έτους και η τελευταία μέρα του μήνα. Υπολείπονται 334 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Κύρου και Ιωάννου των Αναργύρων, Ηλία Αρδούνη νεομάρτυρα, Αγίας μάρτυρος Αθανασίας και των τριών αυτής θυγατέρων, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Ουϊκτωρίνου, Ουΐκτωρος, Νικηφόρου, Κλαυδίου, Διοδώρου, Σαραπίνου και Παπία, Αγίας μάρτυρος Τρυφαίνης, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Ταρσιζίου, Ζωτικού, Κυριακού και Σωκίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Σατουρνίνου, Θυρσου και Βικτωρος, Αγίου Ιουλίου του Πρεσβυτέρου, Οσίου Νικήτα, του εκ Κιέβου, Αγίου οσιομάρτυρα Ηλία του Αρδούνη, Σύναξις της ΥπερΑγίας Θεοτόκου της Κορωνιωτίσσης η Δακρυροούσσης, Οσίου Αρσενίου του εν Πάρω.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Κύρος, Κύρης, Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα.

  • Κακοκαιρία θα επικρατεί στη χώρα, με θυελλώδεις νοτιάδες, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά, ενώ στα δυτικά και κατά διαστήματα στα βόρεια θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση, στο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο 7 με 9 μποφόρ και στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο 8 με 10 μποφόρ. Παρόλα αυτά η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων θα φτάσει, στα βόρεια έως τους 12 με 15 βαθμούς και στα νότια στους 16 με 18, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα αγγίξει και τους 20 βαθμούς. Στην Κρήτη θα έχουμε παροδικές νεφώσεις και πολύ ενισχυμένους νοτιάδες. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει αρκετή αφρικανική σκόνη. Στα Χανιά προβλέπεται συννεφιά, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους ανατολικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με συννεφιασμένο ουρανό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 15 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νοτιοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Στο Ρέθυμνο προβλέπεται συννεφιά, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νοτιοανατολικούς ανέμους έντασης 2 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με συννεφιά, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νότια διεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ. Στο Ηράκλειο επίσης θα επικρατεί συννεφιά με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νότιους ανέμους έντασης 3 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας περιμένουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, με αραιές νεφώσεις, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 14 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νότια διεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Τέλος στο Λασίθι, ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς νότιους ανέμους έντασης 3-4 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1915, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που κάνει μεγάλης κλίμακας χρήση δηλητηριωδών αερίων, στη Μάχη του Μπολιμόβ κατά της Ρωσίας. Το 1949, συνέρχεται στα βουνά η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ, με κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Ζαχαριάδη. Το 1958, εκτοξεύεται από τον αμερικανικό στρατό ο πρώτος δορυφόρος της χώρας. Ο «Εξπλόρερ 1», τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να μελετήσει τις κοσμικές ακτίνες. Το 1964, Αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνδέει για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων. Το 1996, στην κρίση των Ιμίων, στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απογειώθηκε από τη Φρεγάτα Ναβαρίνον για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε και τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

  • Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή, το 1216 ο Θεόδωρος Β΄ Ειρηνικός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, το 1828, ο Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης, Έλληνας στρατιωτικός και ήρωας της ελληνικής επανάστασης, το 1903 ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, Έλληνας πολιτικός, και το 1991 ο Κώστας Μουντάκης, Έλληνας μουσικός.

Κώστας Μουντάκης, 24 χρόνια από το θάνατό του

Ο Κώστας Μουντάκης ήταν κρητικός λυράρης. Θεωρείται μαζί με το Νίκο Ξυλούρη και το Θανάση Σκορδαλό, ως ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς λυράρηδες της Κρήτης. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1926 στο χωριό Αλφά της επαρχίας Μυλοποτάμου που υπάγεται σήμερα στο δήμο Γεροποτάμου. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Καλλικράτη Σφακίων. Έμεινε ορφανός από πατέρα μόλις τρεις μήνες μετά τη γέννησή του. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο το 1938, συνέχισε στο ημιγυμνάσιο του Πανόρμου, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών της πολύτεκνης οικογένειας του αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του. Από τότε άρχισε να φαίνεται η αγάπη του για τη λύρα. Το 1943 απέκτησε την πρώτη του λύρα με αντίτιμο ένα αρνί και πέντε οκάδες τυρί. Εκείνη την εποχή το Ρέθυμνο ήταν το επίκεντρο της κρητικής μουσικής, όπου μεσουρανούσαν ο Ανδρέας Ροδινός, ο Μπαξεβάνης, ο Στέλιος Φουσταλιέρης, ο Αντώνης Καρεκλάς, ο Βασίλης Καλαϊτζάκης και πολλοί άλλοι λυράρηδες εκείνης της εποχής. Ο Κώστας Μουντάκης, το 1948, κατετάγη στη χωροφυλακή και υπηρέτησε στα Χανιά, στα Σφακιά και στην Αθήνα. Την περίοδο από το 1950 μέχρι το 1952, είχε αποσπαστεί στο ιδιαίτερο γραφείο του Σοφοκλή Βενιζέλου. Αργότερα παραιτείται και αναγκάζεται να εργαστεί στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα για 16 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει την κρητική μουσική μέσω της ραδιοφωνίας που είχε τη μεγάλη δύναμη στην προβολή της παραδοσιακής μουσικής κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη του Σίμωνα Καρά. Σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτσουρέλη, πραγματοποιούν το 1955 την πρώτη ηχογράφηση δίσκου 78 στροφών με τα τραγούδια «Ο Ζητιάνος» και η «Ρεθυμνιωτοπούλα». Μέσα στα επόμενα χρόνια ακολουθεί μια τεράστια πορεία δισκογραφικών εκδόσεων, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ο περισσότερο ηχογραφημένος λυράρης Κρητικής μουσικής. Δίσκοι και τραγούδια όπως: «Ένα ματσάκι γιασεμιά», «Αργαλειός», «Μυλωνάδες και μαζώχτρες», «Κρητικός γάμος», «Η Μάχη της Κρήτης- Κρητικά νακλιά», «Αναφορά στον Καζαντζάκη», είναι μόνο μερικά δείγματα της δουλειάς του. Η καταξίωση και η φήμη του Μουντάκη εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη και στους ξενιτεμένους Κρητικούς και Έλληνες της διασποράς τους οποίους είχε επισκεφτεί πολλές φορές. Από το 1975 τη χρονιά που η υγεία του περνάει μια κρίση, αναγκάζεται να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα και ασχολείται με τη διδασκαλία της κρητικής λύρας στα κρητικόπουλα με την ίδρυση σχολών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Επίσης συμπαραστέκεται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και γίνεται πολύτιμος συνεργάτης στα ερευνητικά προγράμματα εθνομουσικολογίας του Ινστιτούτου. Ο Κώστας Μουντάκης υπήρξε ένας αληθινός βάρδος, ένας γνήσιος εκφραστής της λεβεντιάς, της ομορφιάς, της λευτεριάς, και της δημοκρατικότητας του Κρητικού και της κρητικής ψυχής. Πέθανε στις 31 Ιανουαρίου 1991 βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την Κρήτη.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page