top of page
Search
  • kritinisos

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Δεν μπορείς να λυγίσεις τον άνεμο. Μπορείς όμως να ρυθμίσεις τα πανιά.

Dolly Parton, 1946-, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Σήμερα είναι Τρίτη 3 Φεβρουαρίου. Είναι η 34η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 332 μέρες.

3 febr..jpg

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των, Αγίου Συμεών του θεοδόχου και Άννας της προφήτιδος, Αγίου προφήτου Αζαρίου, τη Μνήμη των αγίων μαρτύρων Αδριανού και Ευβούλου, Αγίου μάρτυρος Βλασίου του Βουκόλου, Μνήμη των μαρτύρων Παύλου και Σίμωνος, Αγίου μάρτυρος Κελερίνου, Αγίας μάρτυρος Κελερίνης, Οσίου πατρός ημών Κλαυδίου, Αγίου Λαυρεντίου, αρχιεπισκόπου Καντουαρίας, Αγίου Ανσερίου, Αγίου Ρωμανού του πρίγκηπος, Αγίου Ιακώβου, αρχιεπισκόπου Σερβίας, Αγίου Συμεών, του εκ Ρωσίας, Αγίου Σβιατοσλάβου του πρίγκηπος και του υιού αυτού Δημητρίου, Οσίου Σάββα του Πνευματικού, Μνήμη των νεομαρτύρων Σταματίου, Ιωάννου και Νικολάου, Οσίου Παύλου, του εκ Ρωσίας, Αγίου Νικολάου του ισαποστόλου.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι, Ασημάκης, Ασημίνα, Σταμάτιος, Σταμάτης, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Σταματίνα, Σταμάτα, Μάτα, Ματούλα, Σταμέλα, Σταμούλα, Ματίνα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμος, Σύμη.

  • Λιγότεροι άνεμοι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ σ' ολόκληρη τη χώρα ενώ τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες θα πέσουν στα δυτικά και τα νησιά του νότιου και ανατολικού Αιγαίου. Η Κρήτη θα έχει νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα κινούνται από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

  • Σαν σήμερα, το 1830, υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας το πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος. Το 1959, δύο από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, ο Μπάντι Χόλι και ο Ρίτσι Βάλενς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η μέρα αυτή έμεινε γνωστή ως «Η Μέρα, που Πέθανε η Μουσική». Το1970, η ΕΟΚ διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας μέχρι να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα.

  • Σαν σήμερα, το 1791, θα γεννηθεί ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Έλληνας πολιτικός. Το 1909, γεννιέται η Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα φιλόσοφος και το 1947, ο Πολ Όστερ, Αμερικανός συγγραφέας. Το 1468, πεθαίνει ο Γουτεμβέργιος, Γερμανός εκδότης και το1924, ο Γούντροου Ουίλσον, 28ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

Τα λαογραφικά της ημέρας

Θρησκευτική ζωή

symeon.jpg

Άγιος Συμεών

Ο Άγιος Συμεών που έδωσε το όνομά του στις τρεις εορταστικές ημέρες του Φεβρουαρίου, τα «Συμόγιορτα» (1-3 Φεβρουαρίου) είναι ο κατ’ εξοχήν προστάτης των εγκύων γυναικών και ο φύλακας άγγελος του εμβρύου. Οι έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με την παράδοση, τιμώντας τη μνήμη του απέχουν από κάθε εργασία μέσα και έξω από το σπίτι, για να μη γεννηθεί το παιδί σημαδεμένο. Του «Άη Συμεού» δεν κόβουνε με το μαχαίρι τίποτα, ούτε ψαλίδι ανοίγουν, ούτε ξύλα κόβουν με το τσεκούρι, «για να μην πάθει το παιδί καμίας εγκύου τίποτα». Την παραμονή πριν κοιμηθούν οι έγκυες έβαζαν τα ρούχα τους ανάποδα και προς τα πίσω, ώστε αν κατά τύχη είχαν αγγίξει κάτι, το σημάδι να βγει πίσω για να μη φαίνεται. Σύμφωνα με τη λαϊκή λατρεία, ο Άγιος Συμεών θεωρούνταν προστάτης αλλά και Θεότρομος Άγιος για τις έγκυες τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, γιατί πίστευαν ότι τιμωρούσε αυστηρά κάθε έγκυο που δεν τιμούσε τη γιορτή του, απέχοντας από κάθε εργασία, όπως απαιτούσε το έθιμο. Για να τιμωρήσει ο Άγιος τις γυναίκες, αποτύπωνε σε εμφανές μέρος του σώματος του εμβρύου που κυοφορούσε η γυναίκα, κάποιο σημάδι. Μια εξήγηση σε αυτή την περίπτωση δίνει και η επιστήμη. Για την επιστήμη δεν πρόκειται για μια δεισιδαιμονία, αλλά υπάρχει και ιατρική εξήγηση. Σύμφωνα με την εξήγηση αυτή, η οργανογένεση στο έμβρυο γίνεται τις πρώτες 12 βδομάδες της κυήσεως. Αν στο διάστημα αυτό, υπάρξει ένα έντονο στρες, αγχώδεις καταστάσεις, ισχυρές συγκινήσεις ή οποιαδήποτε άλλη συγκινησιακή φόρτιση στην έγκυο, τότε η υπερέκκριση αδρεναλίνης, η παραγωγή κατεχολαμινών, στιμουλίνης και Β ενδορφίνης ευνοούν τις εμβρυοπάθειες, ιδίως τις δερματικές δυσπλασίες όπως τα αιμαγγειώματα και τους σπίλους. Αν η έγκυος μετά τον τρίτο μήνα έπρεπε να εργαστεί, ζητούσε συγχώρεση. Το 3ήμερο του Φεβρουαρίου, οι έγκυες τηρούσαν τριήμερη αργία, τα λεγόμενα «Συμόγιορτα» (Άγιου Συμεών, Αγ. Τρύφωνος και Αγίας Υπαπαντής-Παναγίας).

0 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page