top of page
Search
  • kritinisos

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου

Το πουλί αγωνίζεται για να βγει από το αυγό. Το αυγό είναι ο κόσμος του. Αυτός που θέλει να γεννηθεί, πρέπει πρώτα να καταστρέψει έναν κόσμο.

Herman Hesse, 1877-1962, Γερμανός συγγραφέας

4 φεβρ..jpg

Σήμερα είναι Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου. Είναι η 35η μέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 331 μέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Οσίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, Οσίου Ιωάννου, του εν Ειρηνουπόλει, Αγίου ιερομάρτυρος Αβραμίου, Αγίου μάρτυρος Θεοκτίστου, Οσίου Νικολάου του Στουδίτου, Οσίου Ιασίμου του θαυματουργού, Οσίου Νικήτα, του εν τοις Πυθίοις, Μνήμη των οσίων Ευαγρίου και Σίου, Αγίου Γεωργίου του πρίγκηπος, Μητροφάνους, αρχιεπισκόπου Βλαντιμίρ, Παχωμίου, Δανιήλ και Θεοδοσίου των πρεσβυτέρων, Μνήμη των οσίων Αβραάμ και Κοπριδος, Οσίου Κυρίλλου του θαυματουργού, Αγίου νεομάρτυρος Ιωσήφ του Χαλεπλή, Αγίας Δοσιθέας, βασιλίσσης της Ρωσίας.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ιάσιμος, Ιασίμη, Σίμος, Σίμη, Ισίδωρος, Σιδέρης.

  • Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός δυτικά με τοπικές βροχές, πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, με βαθμιαία βελτίωση. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη,θ8α έχουμε βροχές. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης. Οι άνεμοι θα κινούνται από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Κρήτη χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

  • Σαν σήμερα, το 211, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος πεθαίνει στο Εμποράκουμ (Γιορκ, Αγγλία) ενώ προετοιμαζόταν να ηγηθεί μίας εκστρατείας εναντίον των Καληδονίων. Αφήνει την αυτοκρατορία υπό τον έλεγχο των δύο αντιμαχόμενων γιων του. Το 1169, ισχυρός σεισμός χτυπά την ανατολική ακτή της Σικελίας, και ιδιαίτερα την Κατάνια, προκαλώντας το θάνατο περίπου 15.000 κατοίκων. Το1789, το Εκλεκτορικό Κολέγιο εκλέγει ομόφωνα τον Τζορτζ Ουάσινγκτον ως τον πρώτο πρόεδρο των Η.Π.Α.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκαν το 1892, ο Αντρές Νιν, Ισπανός επαναστάτης, το 1900 ο Ζακ Πρεβέρ, Γάλλος ποιητής, το 1917 ο Γιώργος Σικελιώτης, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης και το 1923 ο Ντόναλντ Νίκολ, Άγγλος βυζαντινολόγος.

  • Σαν σήμερα το 1843 πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Έλληνας στρατηγός, το 1991 η Ελένη Σκούρα, Ελληνίδα πολιτικός, το 2001, ο Ιάννης Ξενάκης, Έλληνας συνθέτης και το 2010 ο Κώστας Αξελός, Έλληνας φιλόσοφος.

Γιώργος Σικελιώτης

σικελιοτις2.jpg

Ο Γιώργος Σικελιώτης, ήταν ζωγράφος – χαράκτης. Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1917 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Το 1922, με τη Μικρασιατική καταστροφή, ήρθε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Καισαριανή. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από το 1935 έως το 1940, όπου είχε καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο. Από τα φοιτητικά του χρόνια, αρχίζει να παρουσιάζει έργα του σε ομαδικές εκθέσεις. Το 1940 πήρε μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο. Στην περίοδο της κατοχής 1941-1944 αποτύπωσε με το έργο του τον σφυγμό της εποχής, κυρίως μέσα από σχέδια και χαρακτικά, συμβάλλοντας στον αγώνα των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων κατά των κατακτητών.Το 1960 η Ελληνική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης τον εξέλεξε ως υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο του Μουσείου Guggenheim της Νέας Υόρκης, για το έργο του "Κορίτσια με Περιστέρια", όπου η επιτροπή βράβευσης του Μουσείου του απονέμει Εύφημη Μνεία. Έζησε και εργάστηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Αγγλία και στη Γαλλία. Στην Αγγλία, ζωγράφισε κυρίως το βιομηχανικό τοπίο της κεντρικής Αγγλίας, καθώς επίσης χωριά και τοπία της Ουαλίας. Κατά τη διάρκεια της 50ετούς (1935-1984) καλλιτεχνικής του δραστηριότητας παρουσίασε το έργο του σε μεγάλη σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα παρουσίασε το έργο του σε 20 ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από 185 ομαδικές. Πέρα από το κυρίως ζωγραφικό και χαρακτικό, στο έργο του Γιώργο Σικελιώτη, περιλαμβάνονται επίσης τοιχογραφίες, εικονογραφήσεις κειμένων και εξώφυλλων λογοτεχνικών βιβλίων Ελλήνων λογοτεχνών ( Γ. Σεφέρης, Ν. Μάτσας, Ν. Τσιφόρος, Α. Νενεδάκης, Γ. Σκαρίμπας κ.ά.), λογοτεχνικών περιοδικών, μαθητικών βιβλίων, περιοδικών, ημερολογίων, δίσκων μουσικής, ζωγραφικές κάρτες με μικτή τεχνική σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων κ.α.Το 1983 το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών του απένειμε τιμητική σύνταξη για το έργο και τη συνεχή προσφορά του στο χώρο των εικαστικών Τεχνών και του Πολιτισμού. Ο Γιώργος Σικελιώτης πέθανε στην Αθήνα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1984.

σικελιώτης1.jpg

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page