top of page
Search
  • kritinisos

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου

Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος.

Καρλ Μαρξ, 1818-1883, Γερμανός φιλόσοφος

8 φεβρ..jpg

Σήμερα έχουμε Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Είναι η 39η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 326 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των, Αγίου μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Στρατηλάτου, Αγίου προφήτου Ζαχαρίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Μάρθας και Μαρίας, Αγίου οσιομάρτυρα Λυκαρίωνος, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Νικηφόρου και Στεφάνου, Αγίου μάρτυρος Περγέτου, Αγίου Αγαθαγγέλου, Μνήμη των οσίων Φιλαδέλφου και Πολυκάρπου, Αγίου Σάββα, αρχιεπισκόπου Σερβίας, Οσίου Μακαρίου, επισκόπου Πάφου.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ζαχαρίας, Ζάχαρης, Ζάχαρος, Ζαχάρω, Ζαχαρούλα, Ζαχαρίτσα, Ζαχαρένια, Ζάκι, Ζάκης.

  • Επιδείνωση του καιρού ξεκινά από σήμερα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Αιγαίο με εντονότερα φαινόμενα μετά το μεσημέρι. Με αρκετές νεφώσεις θα είναι ο καιρός στα Χανιά, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν θυελλώδεις δυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 7 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας περιμένουμε ασθενή βροχόπτωση, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ. Συννεφιά προβλέπεται και για το Ηράκλειο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου και μέτριους δυτικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες προβλέπεται ασθενής βροχόπτωση, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από δυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Ίδια περίπου κατάσταση θα επικρατήσει και στο Ρέθυμνο με συννεφιά και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου και μέτριους δυτικούς ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες περιμένουμε ασθενείς βροχές, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 421, ο Κωνστάντιος Γ΄ γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το 1347, τερματίζεται ο Βυζαντινός εμφύλιος πόλεμος του 1341-1347 με τη συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ του Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού και του Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου. Το 1833 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, αντικαθίσταται ο φοίνικας με τη δραχμή. Το 1912, ο Έλληνας αεροπόρος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος εκτελεί με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G την πρώτη πτήση στην Ελλάδα. Στη δεύτερη πτήση, που εκτελεί ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, έχει συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

  • Σαν σήμερα γεννήθηκαν, το1828, ο Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας, το 1834, ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, Ρώσος χημικός και το1868, ο Γεώργιος Σαμαρτζής, Έλληνας ζωγράφος. Επίσης σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή, το 1204, ο Αλέξιος Δ', Βυζαντινός αυτοκράτορας, το1972, ο Μάρκος Βαμβακάρης, Έλληνας τραγουδοποιός και το 1980 ο Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας τραγουδιστής.

Βιογραφικό Νίκου Ξυλούρη στην ενότητα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΕΧΝΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΗ

0 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page