top of page
Search
  • kritinisos

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου

Θαρσείν χρη, τάχ’ αύριον έσσετ’ άμεινον.

(Θάρρος χρειάζεται, το αύριο θα είναι καλύτερο)

Θεόκριτος. ( Αρχαίος Έλληνας ποιητής, 3ος π.Χ. αι.)

9 febr..jpg

Σήμερα είναι 9 Φεβρουαρίου. Είναι η 40ή ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 326 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Αγίου μάρτυρος Νικηφόρου, Αγίου Μαρκέλλου, επισκόπου Σικελίας, Αγίου ιερομάρτυρα Παγκρατίου, επισκόπου Ταυρομενίου, Αγίου Φιλαγρίου, επισκόπου Κυπρου, Μνήμη των αγίων Άμμωνος και Αλεξάνδρου, Οσίου Ρωμανού του Κιλικος, Αγίου ιερομάρτυρα Πέτρου του Δαμασκηνού, Οσίου πατρός ημών Παγκρατίου, του εν τη Λαύρα του Κιέβου, Μνήμη των οσίων Νικηφόρου και Γενναδίου, Η εύρεση των ιερών λειψάνων του αγίου Ιννοκεντίου.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Παγκράτιος, Παγκρατία, Μάρκελος, Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νίκη.

  • Από σήμερα ο καιρός θα παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα, χιόνια στα ορεινά και σταδιακά από βορρά προς νότο και στα πεδινά της Βόρειας, της Κεντρικής και της Στερεάς Ελλάδας. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά στα κεντρικά και βόρεια θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στην Κρήτη θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς ενώ το μεσημέρι θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση σε ολόκληρη τη χώρα. Ασθενής βροχή προβλέπεται για τα Χανιά με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 13 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς δυτικούς ανέμους έντασης 6 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με βροχή, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 9 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από δυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ. Ασθενής βροχή προβλέπεται για το Ηράκλειο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους ως 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με βροχή, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 4 μποφόρ. Ασθενής βροχή προβλέπεται και για το Ρέθυμνο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου και μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους ως 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση, με εκδήλωση καταιγίδας, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 9 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από δυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 474, ο Ζήνων στέφεται συναυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1621, ο Γρηγόριος ΙΕ' γίνεται Πάπας, ο τελευταίος που εκλέγεται δια βοής.

  • Σαν σήμερα, το 1404, γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας. Σαν σήμερα επίσης έφυγαν από τη ζωή, το 1857 ο Διονύσιος Σολωμός, Έλληνας ποιητής, το 1881, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας και το 1972, ο Περικλής Βυζάντιος, Έλληνας ζωγράφος.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page