Θεέ μου προφύλαξέ με από τους φίλους μου, τους εχθρούς μου τους αναλαμβάνω εγώ.
Αντίγονος Β’ Γονατάς, 319-239 π.Χ., Μακεδόνας βασιλιάς
Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι συνομιλίες των Βρυξελλών…
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EuroWorking Group με ουσιαστικές διαφορές στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να αποτελούν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση, καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, για τη λήψη επώδυνων μέτρων στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά και σε αυξήσεις στο ΦΠΑ. Πηγές των Βρυξελλών σχολιάζουν ότι για να υπάρξει βάση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στην λίστα των μέτρων, ούτως ώστε να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να ανοίξει ο δρόμος για τις οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup.
…Και τα λαχανάκια Βρυξελλών
Πολλοί πιστεύουν ότι το όνομα προέρχεται επειδή έχουν «καταγωγή» από τις Βρυξέλλες. Αντίθετα, εκεί έγινε δημοφιλές εκεί τον 16ο αιώνα. Η προέλευση του λαχανικού, σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι από το Ιράν και το Αφγανιστάν. Πριν περίπου 5.000 χρόνια τα λαχανάκια χρησιμοποιούνταν ως θεραπεία από κινέζους για εντερικά προβλήματα. Τα διαφορετικά όμως είδη λάχανου, προέρχονται από ένα αρχικό φυτό το οποίο αποτελεί το πιο αρχαίο παράδειγμα γενετικής βελτίωσης.
Πρόκειται λοιπόν για το φυτό Brassica oleracea που είναι το αρχαίο ελληνικό άγριο λάχανο (ή κράμβη). Ανάλογα με το επιθυμητό χαρακτηριστικό και έπειτα από μακροχρόνια επιλογή προέκυψαν τα γνωστά λαχανικά που τρώμε μέχρι σήμερα. Το κάθε φυτό προέκυψε ανάλογα με το σημείο του φυτού στο οποίο δινόταν έμφαση. Έτσι λοιπόν, λόγω έμφασης στα φύλλα προέκυψε η λαχανίδα, αλλά και τα κεφαλωτά λάχανα. Ανάλογα δημιουργήθηκαν και τα «λαχανάκια Βρυξελλών» μετά από έμφαση στα «μικρά «κεφάλια» (δεν είναι τυχαίο) που σχηματίζονται στους μασχαλιαίους οφθαλμούς του φυτού.
Το λάχανο λοιπόν στην αρχαιότητα το λέγανε κράμβη, ενώ λεγόταν και ράφανος λαχανώδης. Στα αγγλικά, το λάχανο είναι cabbage, μια λέξη που ανάγεται στο παλαιό γαλλικό caboche, που σήμαινε «κεφάλι» και «λάχανο», γιατί μοιάζουν. Στα γαλλικά, πάλι, λέγεται chou, που ανάγεται στο λατινικό caulis, που σήμαινε το στέλεχος των φυτών και μετά ονομάστηκε έτσι το ίδιο το φυτό και ειδικά το λάχανο. Από εκεί είναι και το ιταλικό cavolo. Ίδια ρίζα με το λατινικό cavolo έχει και το ελληνικό καυλός, στέλεχος φυτού βέβαια, αλλά από την αρχαιότητα κιόλας θεωρούσαν - ονόμαζαν το ανδρικό μόριο, απ’ όπου προέκυψε και το νεοελληνικό καυλί. Οι Γερμανοί τρώνε πολύ το λάχανο, αλλά κυρίως σαν τουρσί. Οι Ρώσοι το τρώνε περισσότερο και στην πιο αυθεντική του μορφή, όπως λάχανο βραστό – σούπα μπορς. Οι Έλληνες όχι μόνο το τρώμε πολύ, αλλά το παράγουμε – και μάλιστα πολύ πριν τις Βρυξέλλες - αλλά αν χρειαστούν έχουμε φτιάξει και παροιμίες, όπως, «Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια», δηλαδή το κάθε τι στον… καιρό του, όπως «σιγά τα λάχανα», αλλά και όπως «Όμοιος τον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα»...
Σήμερα είναι Μ. Πέμπτη 9 Απριλίου. Είναι η 99η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 266 ημέρες.
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ιερή μέρα κατά την οποία γιορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα. Το Θείο Δράμα κορυφώνεται και η υμνογραφία της ημέρας είναι σχετική με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του. Τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης συγκροτούνται κυρίως από περικοπές των Ευαγγελίων του Ιωάννη και του Ματθαίου. Τελευταίες νουθεσίες του Ιησού στους μαθητές του… «Αγαπάτε Αλλήλους». Ο τελευταίος αποχαιρετισμός. Προσευχή του Ιησού. Προδοσία του από τον Ιούδα. Σύλληψη του Ιησού και μεταφορά του «Από τον Άννα στον Καϊάφα». Δίκη του Ιησού από τους Αρχιερείς. Άρνηση Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με»). Ο Ιησούς ενώπιον του Πιλάτου, στο Πραιτόριο. Προσπάθεια του Πιλάτου να απελευθερώσει τον Κύριο, αλλά εμπρός στην αποφασιστικότητα των Φαρισαίων υποχωρεί. «Βαραβάν ή Χριστόν;» Ο Πιλάτος «Νίπτει τας χείρας του». Ο Ιούδας μεταμελείται και επιστρέφει τα «τριάκοντα αργύρια» στους Αρχιερείς, οι οποίοι τα έβαλαν στον «Κορβανά» (ταμείο του Ναού). Απαγχονισμός Ιούδα.
Την ημέρα αυτή ξεκινούν οι προετοιμασίες στα ελληνικά σπίτια για τον εορτασμό της Ανάστασης. Οι νοικοκυρές ζυμώνουν λαμπροκουλούρες και βάφουν κόκκινα αυγά. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Σε κάποια μέρη συνηθίζουν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αυγό στο εικονοστάσιο του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.
Η εκκλησία μας επίσης σήμερα, γιορτάζει τη μνήμη των, Ευψυχίου μάρτυρος. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των εν Λέσβω Νεοφανών μαρτύρων, Αγίου μάρτυρος Αυδιησού και των αγίων τριακοσίων Μαρτύρων, των εν Περσίδι τελειωθέντων, Οσίου πατρός ημών Ακατίου, επισκόπου Αμίδης, Μνήμη αγίου οσιομάρτυρα Βαδίμου του αρχιμανδρίτη και των επτά μαθητών, Η μετακομιδή των ιερών λειψάνων της αγίας Μόνικας, Αγίου ιερομάρτυρα Ραφαήλ.
Σήμερα γιορτάζουν οι: Αλήθεια, Ευψύχιος, Εύψυχος, Ευψυχής, Ευψυχία, Ευψυχούλα, Ευψυχίτσα, Ψυχούλα, Ψυχίτσα, Ιωσήφ, Σήφης, Ιωσηφίνα, Ζοζεφίνα.
Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, όπου κατά τόπους θα φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ., αλλά και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, ενώ από το Μ. Σάββατο οι άνεμοι θα κοπάσουν και τη Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι καλός σε ολόκληρη τη χώρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο. Καταιγίδα προβλέπεται για τα Χανιά σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου και σχεδόν θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 7 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με βροχή, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 10 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ. Καταιγίδα προβλέπεται και για το Ηράκλειο , με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους ως 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με βροχή και πιθανότητα καταιγίδας, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 9 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βορειοδυτική διεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ. Καταιγίδα θα έχει και το Ρέθυμνο με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους ως 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με εκδήλωση καταιγίδας, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 9 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 7 μποφόρ.
Σαν σήμερα, το 193 ο Σεπτίμιος Σεβήρος ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από το στρατό του στην Ιλλυρία. Το 1916 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - οι γερμανικές δυνάμεις ξεκινούν την τρίτη τους επίθεση στη μάχη του Βερντέν. Το 1940 η Γερμανία εισβάλλει ταυτόχρονα σε Δανία και Νορβηγία. Το 1960, το ΝΑΤΟ αποφασίζει την εγκατάσταση στην Κρήτη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως κατευθυνόμενων βλημάτων μικρού βεληνεκούς.