top of page
Search
  • kritinisos

Δευτέρα 13 Απριλίου

Ο Τύπος σήμερα είναι ένας στρατός με προσεκτικά σχεδιασμένα όπλα, με αξιωματικούς τους δημοσιογράφους και στρατιώτες τους αναγνώστες. Ο αναγνώστης ούτε ξέρει ούτε υποτίθεται ότι πρέπει να ξέρει τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιείται και το ρόλο που παίζει.

Oswald Spengler, 1880-1936, Γερμανός ιστορικός & φιλόσοφος

Αν τις προηγούμενες ημέρες, τη διάθεσή σας και το συναίσθημα επηρέαζε η Μ. Βδομάδα και η Άνοιξη, ξεχάστε το. Από σήμερα αναλαμβάνει και πάλι η τηλεόραση. Αυτή θα μας ενημερώνει, θα σκέφτεται και θα συζητάει για λογαριασμό μας. Δική μας ευθύνη είναι να τους ακούμε.

Αν νιώσουμε την ανάγκη να χαρούμε, να γελάσουμε, να κλάψουμε, να ερωτευτούμε, υπάρχουν οι κατάλληλες εκπομπές. Με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσεις το πρόγραμμα. Η τηλεόραση αποφασίζει και μας υπαγορεύει τις συναισθηματικές μας αλλαγές. Μπορείς να λυπηθείς, να αντιδράσεις, αλλά στην ουσία θα παραμένεις αδρανής και αμέτοχος. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι. Δεν προλαβαίνεις καν να το σκεφτείς. Μετά σου δείχνει διαφημίσεις με προϊόντα, που για την τηλεόραση είναι τα μόνα που έχουν αξία. Κάθε εκπομπή σου δίνει λίγο χρόνο για να κλάψεις, να γελάσεις ή να φοβηθείς. Υπάρχει η πραγματικότητα που ζεις και η πραγματικότητα που σου παρουσιάζει η τηλεόραση. Όσο για την ενημέρωση, η τηλεόραση έχει αποφασίσει για εσάς πριν από εσάς. Δεν χρειάζονται τα γεγονότα για να γίνει η ανάλυσή τους. Προηγείται η ανάλυση και αν δεν υπάρχουν γεγονότα, κατασκευάζονται. Αρκεί μια δήλωση από κάποιον, έστω και αν είναι γραφικός και αποτυχημένος. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτόν τον τόπο, οι αποτυχημένοι δεν πάνε σπίτι τους, ούτε τους αναφέρει η ιστορία. Μόλις ξεχαστούν λίγο, επανέρχονται. Τους χρειάζεται το σύστημα, γιατί είναι αυτοί που θα μας παρακινήσουν να εκνευριστούμε, αυτοί που θα μας απειλήσουν και θα μας φοβίσουν. Ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση. Αν υπάρξει, θα είναι στιγμιαία, όσο κρατάνε οι διαφημίσεις για την επόμενη εκπομπή που θα είναι φτιαγμένη για να ξεχάσεις την προηγούμενη και μαζί ποιος είσαι, από πού έρχεσαι και που πας. Η τηλεόραση εκπροσωπεί την αμνησία μας και η αντίδρασή μας ξεφουσκώνει στα στενά όρια ενός μικρού δωματίου. Στην ουσία σκοτώνουμε το χρόνο μας και την ίδια στιγμή παραπονιόμαστε για το λίγο χρόνο που έχουμε για να ζήσουμε. Δεν υποφέρουμε τις σκέψεις μας, τα όνειρά μας και τον εαυτό μας, ούτε και τους γύρω μας, οπότε αφήνουμε την τηλεόραση να παίζει δίνοντας άλλοθι στη σιωπή μας. Και μη ξεχνάτε τα πλούσια δώρα τους. Όλοι τα πληρώνετε, ένας, ο πιο γρήγορος, θα κερδίσει. Δεν χρειάζονται γνώσεις και ικανότητες, μόνο ταχύτητα. Οι γιορτές του Πάσχα τελείωσαν. Έμεινε όμως η Άνοιξη. Δεν έχουμε δικαιολογία.

  • Σήμερα είναι Δευτέρα 13 Απριλίου. Είναι η 103η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 262 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Μαρτίνου Πάπα Ρώμης, Μνήμη των δύο Επισκόπων, Αγίας Θεοδοσίας της βασιλίδος και Γεροντίου, Αγίων μαρτύρων Δάδα, Κυντιλλιανού και Μαξίμου, Αγίων μαρτύρων Ελευθερίου και Ζωίλου, Αγίου μάρτυρος Θεοδοσίου, Αγίου οσιομάρτυρος Χριστοφόρου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αρσενίου, αρχιεπισκόπου Ελασσώνος, Αγίου ιερομάρτυρος Στεφάνου του Νέου, του εκ Ρωσίας, Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου του Κυπρίου.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ειρήνη, Ειρήνα, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνγκω, Ρένια, Αρίσταρχος, Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή, Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος, Ραφαέλα.

  • Παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με βροχές και πιθανόν τοπικές καταιγίδες στα ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας περιμένουμε σήμερα. Αραιές νεφώσεις προβλέπονται για τα Χανιά, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 4 μποφόρ. Αίθριο καιρό με σποραδικές νεφώσεις περιμένουμε στο Ηράκλειο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Συννεφιά προβλέπεται για το Ρέθυμνο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1204, με την ολοκλήρωση της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης, διαλύεται προσωρινά η Βυζαντινή αυτοκρατορία και τερματίζεται η Δ' Σταυροφορία. Το 1924, Ιδρύεται η ομάδα Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, εν συνεχεία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως γνωστή σαν ΑΕΚ Αθηνών. Το 1929, μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την άλλοτε ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης με ολική καταστροφή σε περισσότερες από 200 οικίες. Από τότε η περιοχή ονομάστηκε Κουρτουλούς.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page