top of page
Search
  • kritinisos

Η ανάγκη ενός συλλογικού οράματος για την επανεκκίνηση και το μέλλον του Ελληνισμού.

Του καθηγητή Ηλία Φιλιππίδη

Δρα κοινωνιολογίας , νομικού, αντιπροέδρου του Κρητικού Λαϊκού Πανεπιστημίου.

1.Εσαγωγικά

Τo Κρητικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο (ΚΛΑΠ), με πρόεδρο τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων (ΠΟΚΣ) ιδρύθηκε το 2008 ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει ως σκοπό όχι μόνο την προβολή της Κρήτης και του Κρητικού πολιτισμού αλλά και την ενεργοποίηση του Κρητικού στοιχείου, όπου γης, για την επανεκκίνηση του Ελληνισμού.

Πριν από εκατό δέκα χρόνια τρείς χιλιάδες Κρητικοί – οι μισοί του συνόλου των Μακεδονομάχων - προσήλθαν εθελοντικά στο προσκλητήριο της Ελλάδας για την σωτηρία της

Μακεδονίας και συνέβαλαν με τον αγώνα τους , ακόμη και με το αίμα τους ,στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων της απελευθερώσεώς της .

Σήμερα, η πατρίδα μας, η Ελλάδα, από τα κρεμνά της οικονομικής κρίσεως και της παρακμής του μεταπολιτευτικού συστήματος εξουσίας, μας καλεί να προστρέξουμε στην βοήθεια της και να συμβάλουμε στην επανεκκίνηση του Ελληνισμού για μια νέα Αναγέννηση.

2. Δεδομένα

2.1.Ο Ελληνισμός στερείται ενός συλλογικού οράματος για το μέλλον του και την αξιοποίηση του τεράστιου διαχρονικού πολιτισμού του.

2.2.Ο Ελληνισμός έχει αποκτήσει ημερομηνία λήξεως . Η υπογεννητικότητα και η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την λαθρομετανάστευση προδιαγράφουν όχι μόνο το τέλος του πολιτισμού μας αλλά και την βιολογική εξαφάνιση του έθνους μας μέχρι το τέλος του 21 ου αιώνα .

.3.Το όραμα χρειάζεται συλλογικότητα και στρατηγική

Τα αξιώματα της στρατηγικής του Ελληνικού μέλλοντος είναι :

.α. το θεμέλιο της διαχρονικής υπάρξεως και του μέλλοντος του Ελληνισμού είναι ο Ελληνικός πολιτισμός ως συνολική κληρονομιά και ως ανθοδέσμη τοπικών πολιτισμών.

.β. χρειάζεται μια στρατηγική δύο επιπέδων .Χωρίζομαι τΙς ευθύνες της εκάστοτε κυβερνήσεως και του πολιτικού συστήματος γενικώς από τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ο λαός .

.γ. ως συνειδητός Έλληνας και ως επιστήμονας κοινωνιολόγος με 20ετή ευρωπαϊκή πείρα θεωρώ και αξιολογώ το λεγόμενο <<ΕΘΝΙΚΟΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ >> δηλ. τους συλλόγους καταγωγής σε όλη την Ελλάδα και τους ελληνικούς συλλόγους και κοινότητες του εξωτερικού ως ένα τεράστιο και αναξιοποίητο σύστημα ,κοινωνικών νευρώνων, το οποίο διατρέχει την εθνική υπόσταση του σημερινού Ελληνισμού και το οποίο έχει την δυνατότητα να σηκώσει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το μέλλον του Ελληνισμού, αρκεί να συνειδητοποίηση:

--την ευθύνη που έχει απέναντι στην ιστορία του Ελληνισμού

--τις μεγάλες δυνατότητες ενημερώσεως ,ενεργοποιήσεως και συσπειρώσεως του λαού μας και

--την ανάγκη συνεργασίας όλων των σωματείων καταγωγής πάνω στην βάση ενός κοινού εθνικού οράματος.

4.Η Κρήτη μπορεί να πρωτοστατήσει

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε τους αγώνες ,τις θυσίες και την συμβολή της Κρήτης στην ανάκτηση της ελευθερίας του Γένους μας.

Αυτή η συμβολή δεν αποτελεί μόνο παρελθόν .Σε κάθε γενιά πρέπει να ανανεώνεται το συμβόλαιο ευθύνης απέναντι στην Πατρίδα ,την Ιστορία ,τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.

Το 2014 εορτάσαμε τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας .Με ποια αξιοπρέπεια θα εορτάσουμε τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας στα χάλια που βρισκόμαστε;

Θα έχουμε τουλάχιστον αυτό το δικαίωμα ,εάν ανανεώσουμε τους όρκους που έδωσαν οι Πατέρες μας για την εθνική Αναγέννηση.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια για την επανεκκίνηση του Ελληνισμού.

5.Τι μπορούμε να κάνουμε

.α. Οργάνωση εκλαϊκευτικών ομιλιών για την διαφώτιση και συσπείρωση του λαού μας .

.β. Προβολή του έργου των Εθνικοτοπικών σωματείων και της σημασίας του για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και το μέλλον του Ελληνισμού.

.γ. Να παρακινήσουμε όλους τους Έλληνες των μεγάλων πόλεων και ιδιαιτέρως της Αττικής ,να ενταχθούν στο τοπικό σωματείο της καταγωγής τους ή της οικογένειάς τους.

Η ιδιότητα του μέλους σε εθνικοτοπικό σωματείο να θεωρείται αναγκαία για την ολοκλήρωση της κοινωνικής προσωπικότητας του Έλληνα.

.διαμόρφωση παραδόσεως διατοπικής διαβουλεύσεως περί του εκάστοτε πρακτέου .

.ε. Οι επόμενοι στόχοι ,τους οποίους μπορούμε να επιδιώξουμε εξαρτώνται από τον βαθμό συσπειρώσεως μας και θα τίθενται προς διαβούλευση τμηματικά.

filippidis103@yahoo.gr

7 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page