top of page
Search
  • kritinisos

Πέμπτη 16 Απριλίου

Η πραγματικότητα και ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρώπης

Η δήλωση Ντομπβρόσκις ότι δεν θα υπάρξει απόφαση στις 24 Απριλίου για εκταμίευση δόσης, σφίγγει τη θηλιά ακόμη περισσότερο στο οικονομικό επιτελείο. Η προχθεσινή «ρουκέτα» από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το πιθανότερο είναι ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση υποδόσης ή κανονικής δόσης προς την Ελλάδα είχε και συνέχεια. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σοϊμπλε ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων την επόμενη εβδομάδα ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg έθεσε ως ημερομηνία «ορόσημο» την 30η Ιουνίου, ημέρα λήξης της τετράμηνης παράτασης του «προγράμματος». Εκταμίευση χρημάτων στις 24 Απριλίου, σημαίνει για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ότι η επόμενη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 750 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί κανονικά και στην ώρα της, δηλαδή το πρωί της 12ης Μαΐου. Αναβολή της απόφασης για την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup (αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες), σημαίνει ότι από τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει η «μάχη» για την εξεύρεση ενός ακόμη «πακέτου» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα από τα «ψίχουλα» που έχουν απομείνει στα ταμεία, προκειμένου να αποφευχθεί το «πιστωτικό γεγονός». Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβολή της όποιας απόφασης για εκταμίευση για τις 11 Μαΐου, είναι ένα από τα σενάρια. Άρα ο εκβιασμός συνεχίζεται…

Ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα στην Ε.Ε.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΕ είναι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009, όλα αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνονται σε ένα ενιαίο έγγραφο, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων

Ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων αναγνωρίζει μία σειρά προσωπικών, αστικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και μόνιμων κατοίκων της ΕΕ, τα οποία καθιερώνει στη νομοθεσία της ΕΕ.

Ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό προοίμιο και 54 άρθρα που κατανέμονται σε 7 κεφάλαια.

κεφάλαιο I: αξιοπρέπεια (ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου, απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων εξευτελιστικών ποινών ή μεταχείρισης, απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας).

κεφάλαιο II: ελευθερία (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δικαίωμα γάμου και δικαίωμα ίδρυσης οικογένειας, ελευθερία σκέψης συνείδησης και θρησκείας, ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, ελευθερία του συνέρχεσθε και συνεταιρίζεσθαι, ελευθερία των τεχνών και των επιστημών, δικαίωμα εκπαίδευσης, επαγγελματική ελευθερία και δικαίωμα στην εργασία, ελευθερία ίδρυσης επιχείρησης δικαίωμα ιδιοκτησίας, δικαίωμα ασύλου, προστασία σε περίπτωση απομάκρυνσης, επαναπροώθησης και απέλασης).

κεφάλαιο III: ισότητα (ισότητα έναντι του νόμου, μη διάκριση, πολιτισμική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία, ισότητα ανδρών και γυναικών, δικαιώματα του παιδιού, δικαιώματα των ηλικιωμένων, ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες).

κεφάλαιο IV: αλληλεγγύη (δικαίωμα στην πληροφόρηση και στη διαβούλευση με τους εργαζομένους στο πλαίσιο της επιχείρησης, δικαίωμα διαπραγματεύσεων και συλλογικών ενεργειών, δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας, προστασία έναντι αδικαιολόγητης απόλυσης, δίκαιοι και ισότιμοι όροι εργασίας, απαγόρευση της εργασίας των παιδιών και προστασία των εργαζόμενων νέων, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, κοινωνική ασφάλεια και κοινωνική αρωγή, προστασία της υγείας, πρόσβαση σε υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος, προστασία του περιβάλλοντος, προστασία των καταναλωτών).

κεφάλαιο V: ιθαγένεια (δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις δημοτικές εκλογές, δικαίωμα χρηστής διαχείρισης, δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, δικαίωμα αναφοράς, ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή, διπλωματική και προξενική προστασία).

κεφάλαιο VI: δικαιοσύνη (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου, τεκμήριο αθωότητας και δικαιώματα υπεράσπισης, αρχές νομιμότητας και αναλογικότητας αξιόποινων πράξεων και ποινών, δικαίωμα του προσώπου να μην δικάζεται ή να μην τιμωρείται ποινικά δύο φορές για την ίδια αξιόποινη πράξη).

Σήμερα έχουμε Πέμπτη, 16 Απριλίου. Είναι η 106η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 259 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των, Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας των μαρτύρων, Ανδρέου και Ανατολίου, Αγίων μαρτύρων Φήλικος επισκόπου, Ιανουαρίου πρεσβυτέρου, Σεπτεμίνου η Σεπτιμίνου και Φουρτουνάτου, Αγίων μαρτύρων Λεωνίδου, Βασιλίσσης, Γαλήνης (η Γαληνής), Θεοδώρας, Καλλίδος, Νίκης, Νουνεχίας, Χαριέσσης (η Χαρίσσης), Αγίας παρθενομάρτυρος Ειρήνης, Αγίων ομολογητών Αγάθωνος, Ευτυχίας, Κασίας και Φιλίππας, Αγίου Ιωάννου, του δια Χριστόν σαλού, Αγίου νεομάρτυρος Μιχαήλ του Βουρλιώτου, Αγίου οσιομάρτυρος Χριστοφόρου, Αγίων νεομαρτύρων Χριστοδούλου και Αναστασίας, των εν Αχαία αθλησάντων, Οσίας μητρός ημών Θεοδώρας- Βάσσης, πριγκιπίσσης του Νόβγκοροντ, Η Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γεθσημανή, εν Ρωσία, Η Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ταμπώφ, εν Ρωσία, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αμβροσίου του Ομολογητού, πατριάρχου Γεωργίας.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Χιονία, Χιονούλα, Χιονίτσα, Χιονάτη, Γαλήνη, Γαληνός, Καλλίς, Καλλίδα, Καλλία, Κάλλι, Νίκη.

  • Επίσης σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου, (κλείνουμε την τηλεόραση).

  • Καλό καιρό περιμένουμε σε ολόκληρη τη χώρα, με παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και περιορισμένη τοπικά ορατότητα. Αίθριος θα είναι ο καιρός στα Χανιά με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοανατολικούς ανέμους έντασης 3 μποφόρ. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στο Ηράκλειο με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και στο Ρέθυμνο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 2003, μεγαλώνει η Ε.Ε. αφού υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page