top of page
Search
  • kritinisos

Σάββατο 2 Μαΐου

Ιδού το μάθημα που μας διδάσκει η ιστορία: Επανάληψη.

Gertrude Stein, 1874-1946, Αμερικανίδα συγγραφέας

Επίγνωση της ιστορίας

Μπορεί η πολιτική της Γερμανίας να θέλει να μας οδηγήσει στην απόγνωση, οι πιέσεις της ελληνικής πλευράς όμως – μεταξύ άλλων – οδηγούν στην επίγνωση της ιστορίας τους. Ένα επιπλέον όπλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις, αποτελεί η δήλωση του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα, ακόμα και αν η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτά τα αιτήματα. Ο Γκάουκ επισήμανε σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα. «Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου— και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» επισήμανε ο Γκάουκ. «Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων».

Σήμερα είναι Σάββατο 2 Μαΐου και είναι η 122η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 243 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του εν αγίοις πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, πατριάρχου Αλεξανδρείας, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Εσπέρου και Ζωής και των τέκνων αυτών Κυριακού και Θεοδούλου, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Ιορδάνου του Θαυματουργού, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Σάββα, επισκόπου Δαφνουσίας, Μνήμη του αγίου Βόριδος-Μιχαήλ του πρίγκηπος, Ισαποστόλου και Φωτιστού του Βουλγαρικού λαού, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αθανασίου του Πατελλαρίου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Αθανασίου, του εκ Ρωσίας, Μνήμη του αγίου Βασιλείου, του δια Χριστόν σαλού, Μνήμη της οσίας μητρός ημών Ματρώνας, της εκ Ρωσίας, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, εν Πουτίβλ της Ρωσίας.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Αυγερινός, Αυγέρης, Αυγίτης, Αυγερινή, Άβα, Έσπερος, Εσπέρα, Εσπερία, Ματρώνα, Ματρόνα.

  • Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια περιμένουμε για σήμερα. Στα Χανιά περιμένουμε ηλιοφάνεια, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς δυτικούς ανέμους έντασης 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με αραιή συννεφιά, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 18 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Στο Ηράκλειο προβλέπεται ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους ως 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με τοπική συννεφιά, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 16 βαθμούς Κελσίου και εξασθένιση των ανέμων σε άπνοια. Τέλος για το Ρέθυμνο περιμένουμε ηλιοφάνεια, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς δυτικούς ανέμους ως 2 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με συννεφιά, με την θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νότια διεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1919 ξεκινά η Μικρασιατική εκστρατεία. Τα ελληνικά στρατεύματα της 1ης Μεραρχίας αποβιβάζονται στη Σμύρνη. Το 1945 στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκινά η πτώση του Βερολίνου. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες καταλαμβάνουν το κτήριο του Ράιχσταγκ. Το 1961, αντιρρήσεις για τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. προβάλλουν αιφνιδίως η Ιταλία και η Γαλλία.

3 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page