top of page
Search
  • kritinisos

Κυριακή 3 Μαΐου

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα αλλά πρέπει να ξέρουμε τι είναι αυτό που αγιάζει το σκοπό.

Λέων Τρότσκυ, 1879-1940, Σοβιετικός ηγέτης

Λάσπη…

Η τηλεόραση είναι η αλυσίδα με την οποία ο άνθρωπος είναι δεμένος χειροπόδαρα. Αυτοί που κρατούν τα κλειδιά αυτής της αλυσίδας και αποτελούν τη σύγχρονη ελίτ της πληροφόρησης, έχουν το σκοπό τους. Το μέσο είναι η λάσπη και ο τρόπος είναι το περιτύλιγμα. Προσφέρουν διασκεδαστές, αντί για ειδικούς. Μας κολακεύουν για να μας διαβρώσουν. Δεν θέλουν δύσπεπτες σκέψεις, αλλά εύπεπτες φράσεις. Δεν θέλουν τον ειδικό, αλλά τον ηθοποιό, γιατί δεν θέλουν το λόγο, αλλά την εντύπωση. Για να καταφέρουν αυτό, έχουν προλάβει ήδη να εξαφανίσουν τον προσωπικό λόγο. Ακόμη και στο καφενείο, που από την αρχαία Ελλάδα, αποτελούσε χώρο διαλόγου και προβληματισμού, δεν συζητούν πια. Βλέπουν τηλεόραση. Ο ηλεκτρονικός καθοδηγητής πιάνει δουλειά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Με έκδηλη χαρά στη φωνή, με απειλητικό ύφος που καλύπτεται με μακιγιάζ αγωνίας και λύπης, μας ξυπνούν με την ανάγνωση των εφημερίδων και κυρίως του ξένου τύπου, κάνοντας προσεκτική επιλογή των μέσων, και μας κοιμίζουν με τους εκβιασμούς των ξένων αξιωματούχων. Η Ευρώπη ανησυχεί. Αυτό για τον τηλεθεατή σημαίνει ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται. Η Ευρώπη πιέζει για σοβαρές συνομιλίες. Άρα εμείς φταίμε που καθυστερούμε, βάζοντας κόκκινες γραμμές. «Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας και δανειστών στο Brussels Group ,με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα». Η περικοπή των συντάξεων μέσω της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, τα ζητήματα του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ομαδικών απολύσεων κλπ. καθώς και η ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ, ουδόλως αποτελούν ένα εθνικό θέμα, στο οποίο επιβάλλεται σύνεση, συνεργασία, ειλικρινής ενημέρωση. Γιατί πολύ απλά, οι ηλεκτρονικοί καθοδηγητές έχουν άλλα στο μυαλό τους. Αποδεχτείτε εσείς τα μέτρα τώρα, παραδοθείτε άνευ όρων, ώστε να μπορούμε εμείς μετά να μιλήσουμε για ανικανότητα, πισωγύρισμα, αθέτηση υποσχέσεων στον ελληνικό λαό κλπ. Όσο για το ξεπούλημα μην σας νοιάζει. Τηλεόραση έχουμε. Θα σας δείξουμε εικόνες αρχείου από ήρωες άλλων εποχών και θα αποκαταστήσουμε το πατριωτικό σας συναίσθημα. Τώρα που είναι Άνοιξη, μήπως εμείς πρέπει να γράψουμε την τηλεόραση στα δικά μας προσωπικά αρχεία?

Σήμερα είναι Κυριακή 3 Μαΐου και είναι η 123η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 242 ημέρες.

  • Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Τιμοθέου και Μαύρας, Μνήμη του αγίου μάρτυρος Διοδώρου και του αγίου ιερομάρτυρος Ροδοπιανού, Μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Ξενίας, Μνήμη των αγίων είκοσι επτά μαρτύρων, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ιουβεναλίου, επισκόπου Ναρνί, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Μάμαντος πατριάρχου Γεωργίας, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Φιλίππου, του εν Βορμς της Γερμανίας ασκήσαντος, Μνήμη των οσίων πατέρων ημών Μιχαήλ και Αρσενίου, των εκ Γεωργίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Πέτρου, επισκόπου ’ργους, Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του οσίου πατρός ημών Λουκά του εν τω Στειρίω της Ελλάδος, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Οικουμενίου, επισκόπου Τρίκκης, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Θεοδοσίου, καθηγουμένου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου, αρχιεπισκόπου Ροστώβ, Γιαροσλάβλ και Λευκής Λίμνης, Μνήμη του αγίου μάρτυρος Γαβριήλ, του εκ Πολωνίας, Μνήμη του αγίου νεομάρτυρος Αχμέτ του Κάλφαντος, Μνήμη του αγίου μάρτυρος Παύλου, του εκ Ρωσίας, Μνήμη των αγίων νεομαρτύρων Αναστασίας και Χριστοδούλου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Πάμβου, πατριάρχου Γεωργίας, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου των Σπηλαίων, εν Κιέβω.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Βηθεσδά, Βερσεβέ, Ροδόπη, Ροδώπη.

  • Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες περιμένουμε για σήμερα Κυριακή 3 Μαΐου 2015. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 25 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 26 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 24 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 17 έως 24 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 15 έως 24 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Αρκετά συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στα Χανιά, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Καλός καιρός με αραιή συννεφιά προβλέπεται για το Ηράκλειο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους ως 3 μποφόρ. Αρκετά συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στο Ρέθυμνο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 18 έως 22 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους ως 3 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1837, ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1944, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν 50 Έλληνες στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.

  • Σαν σήμερα, γεννήθηκαν, το 612 ο Κωνσταντίνος Γ', Βυζαντινός αυτοκράτορας, το 1670 - Νικόλαος Μαυροκορδάτος, ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας.

  • Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή, το 1330 ο Αλέξιος Β΄ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και το 1481 ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, Οθωμανός σουλτάνος.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page