top of page
Search
  • kritinisos

Π.Ο.Π.Κ.Σ Σεμινάρια κρητικής γαστρονομίας

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι στη μαγειρική μας παράδοση και τον πολιτισμό

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του κρητικού πολιτισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, προγραμματίζει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις, ξεκινώντας με την παραδοσιακή κρητική διατροφή. Τα σεμινάρια που θα έχουν τόσο θεωρητική εκπαίδευση, όσο και πρακτική εξάσκηση, θα είναι εμπλουτισμένα με τη μυθολογική, Ιστορική, πολιτισμική, βοτανολογική, διατροφική ταυτότητα των υλικών, τη σύνδεσή τους με τοπικά έθιμα και παραδόσεις, καθώς και το Λαϊκό πολιτισμό, τα Σκεύη, την Κατοικία, το Λαϊκό εορτολόγιο, τη Γεωργία, την Ποιμενική ζωή, και σε ορισμένες περιπτώσεις την Ενδυμασία, την Κεντητική, Υφαντική, Βαφική, Αγγειοπλαστική, Χειροτεχνία, Μεταλλοτεχνία, Κοσμηματοποιία, Αργυροχρυσοχοϊκή τέχνη, Καλαθοπλεκτική, τη Λαϊκή λατρεία, αλλά και με αφηγηματικού χαρακτήρα λαϊκές διηγήσεις, Παραμύθια, Μύθους, Παροιμίες, κλπ. Η πρώτη θεματική ενότητα των σεμιναρίων θα είναι, «Τα βότανα και τα αρωματικά φυτά στην κρητική μαγειρική».

Η διατροφική μας ταυτότητα έτσι όπως διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων, αποτελεί επίτευγμα και επιστέγασμα του πολιτισμού μας. Κάθε έδεσμα αποτελεί παράλληλα και ένα λαογραφικό και πολιτιστικό ντοκουμέντο, γεμάτο μαρτυρίες, μνήμες και αξίες ζωής. Στην Κρήτη, η διατροφή είναι κίνηση, είναι αίσθημα, είναι πολιτισμός. Από το φύτεμα ενός σπόρου, το άρμεγμα ενός ζώου, τα πρώτα άνθη ενός δέντρου, μέχρι να φτάσει το έδεσμα στο πιάτο μας, υπάρχει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο οποίο ο άνθρωπος πρωταγωνιστεί με το κορμί του, τα συναισθήματά του αλλά και με μια σειρά εθίμων που πλαισιώνουν το χρόνο. Όλα αυτά τα πολιτιστικά και λαογραφικά δρώμενα που έχουν βαθιές ρίζες και μια τεράστια ιστορική διαδρομή, θα πλαισιώνουν το θεωρητικό και πρακτικό μέρος των σεμιναρίων. Για το χρόνο έναρξης, το πρόγραμμα των μαθημάτων και τις εκδηλώσεις θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

6 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page