top of page
Search
  • kritinisos

Σάββατο 9 Μαΐου

Ημέρα της Ευρώπης

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό. Τα κατά τόπους γραφεία της ΕΕ στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες. Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα παίρνουν μέρος σε επισκέψεις, δημόσιες συζητήσεις, συναυλίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να ενημερώσουν το κοινό γύρω από την ΕΕ.

Οι ευχές των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Για "ξαφνική χρεοκοπία" προειδοποιεί ο Σόιμπλε, ανήμερα της ημέρας της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «η εμπειρία σε άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί ξαφνικά να καταλήξει σε πτώχευση». Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει συμφωνία για νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει εικασίες για την πιθανή ημερομηνία, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η γερμανική κυβέρνηση για τέτοιο ενδεχόμενο τόνισε ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μπορεί να απαντήσει ένας υπεύθυνος πολιτικός». Ο Γερμανός υπουργός εκτιμά επίσης ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρξει συμφωνία για νέα βοήθεια στην Ελλάδα. «Δεν προβλέπω ότι μέχρι τότε θα έχουν διευκρινιστεί τα πάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ, συναινώντας στο γιορτινό κλίμα, δήλωσε ότι ακόμη δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πάντως πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, «αλλά ακόμη δεν είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν ξέρω πόσο», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι « γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς». «Σε εμάς του Eurogroup ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στην δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου», σημείωσε.

Σήμερα είναι Σάββατο 9 Μαΐου. Είναι ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών, επίσης είναι η 129η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο . Υπολείπονται 236 ημέρες.

  • Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει τη Μνήμη του Προφήτου Ησαίου, Μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Ακυλίνης και Καλλινίκης, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Επιμάχου του Ρωμαίου και Γορδιανού, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Μαξίμου, πατριάρχου Ιεροσολύμων, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Σίου, του εκ Γεωργίας, Μνήμη του αγίου μάρτυρος Κωνσταντίνου, βασιλέως των Σκώτων, Μνήμη του αγίου οσιομάρτυρος Νικολάου του Νέου, του εν Βουνένοις, Μνήμη του αγίου Δημητρίου, του μεγάλου πρίγκηπος της Μόσχας, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Ιωσήφ της Όπτινα, Μνήμη των νεομαρτύρων της Σλομπόντσκαγια Ουκρανίας.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Φόρης, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα και Ησαΐας.

  • Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις θα έχουμε σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα ορεινά. Αίθριος θα είναι ο καιρός στα Χανιά με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 3 μποφόρ. Αίθριο καιρό με σποραδικές νεφώσεις περιμένουμε στο Ηράκλειο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους ως 5 μποφόρ. Αίθριο καιρό με σποραδικές νεφώσεις περιμένουμε και στο Ρέθυμνο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους ως 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με τοπική συννεφιά, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 20 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από βορειοδυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα το 1915, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,αρχίζει η δεύτερη μάχη του Αρτουά μεταξύ των γερμανικών και των γαλλικών δυνάμεων. Το 1918 οι Γερμανοί αποκρούουν δεύτερη προσπάθεια των Βρετανών να αποκλείσουν το λιμάνι της Οστάνδης στο Βέλγιο. Το 1980 ο Γεώργιος Ράλλης αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το 1994 ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page