top of page
Search
  • kritinisos

Κυριακή 10 Μαΐου

Ημέρα της μητέρας

Αν και όλες οι αφιερωματικές ημέρες περνούν χωρίς να αφήνουν ίχνη, αξίζει να τις υπογραμμίζουμε και να τις υπενθυμίζουμε. H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της «μητέρας των θεών», όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος . Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρίφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή το «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, την μνήμη και τις προσευχές της».

Σήμερα είναι Κυριακή 10 Μαΐου. Είναι η 130η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο . Υπολείπονται 235 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη Μνήμη του αγίου αποστόλου Σίμωνος του Ζηλωτού, εκ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Αλφειού, Κυπρίνου και Φιλαδέλφου, των αυταδέλφων, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Εράσμου και Ονησίμου και των συν αυτώ δέκα τεσσάρων, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Ησυχίου του Ομολογητού, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Ισιδώρου του «μωρού», του εν Ταβέννη της Αιγύπτου ασκήσαντος, Μνήμη των οσίων πατέρων ημών Πασσαρίωνος πρεσβυτέρου, Αγαπίου και Φιλήμονος, εν Παλαιστίνη ασκησάντων, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Κομγαλλίου, του εξ Ιρλανδίας, Παροδος του ιερού λειψάνου του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου Μυρων της Λυκίας του Θαυματουργού εκ της νήσου της Ζακύνθου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Σίμωνος, επισκόπου Βλαδιμίρ και Σουζδαλίας, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Λαυρεντίου, του εν τη μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ασκήσαντος, Μνήμη του αγίου μάρτυρος Ευσταθίου, του εκ Κριμαίας, Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου ιερομάρτυρος Βασιλείου, επισκόπου Μανγκαζίας της Σιβηρίας, του Θαυματουργού, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου «των Αδελφών του Κιέβου», εν Ρωσία.

  • Σήμερα του Αγίου Σίμωνος γιορτάζει ο Σίμων.

  • Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, περιμένουμε για σήμερα. Αίθριος θα είναι ο καιρός στα Χανιά, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Αίθριο καιρό με σποραδικές νεφώσεις περιμένουμε στο Ηράκλειο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 6 μποφόρ. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στο Ρέθυμνο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page