top of page
Search
  • kritinisos

Πέμπτη 21 Μαΐου

Η μάχη της Κρήτης

Ζωγραφικό του Πέτρου Βλαχάκη, 1951. ( Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Χανιά)

Ο καλλιτέχνης ιστορεί μια σκηνή που αντίκρισε στη Μάχη του Γαλατά, το Μάιο του 1941, συμβολίζοντας, συνάμα, τον αγώνα του Κρητικού αστράτευτου και άοπλου μαχητή εναντίον του εισβολέα. Παρότι ο Γερμανός αλεξιπτωτιστής, ένας από τους πρώτους που έπεσαν, λόγο πριν πατήσει την κρητική γη πλήττεται από τον Μανόλη Θοδωράκη (από τη Μάζα Σελίνου, γαμπρός στο Γαλατά), που χρησιμοποιεί έναν παλιό τσιφτέ, καταφέρνει να αντιδράσει, του ανταποδίδει τα πυρά και τον τραυματίζει θανάσιμα. Τη στιγμή που ο Θοδωράκης γέρνει ( όπως φαίνεται σε δεύτερο πλάνο, στο δεξιό άκρο του πίνακα), ένας Κρητικός γείτονας του Θοδωράκη στο Γαλατά, ορμά και με μια πέτρα αποτελειώνει το Γερμανό. (Από αφήγηση του καλλιτέχνη).

Η Μάχη της Κρήτης έμεινε στην ιστορία ως η επιχείρηση από αέρα, που ξεκίνησε η Ναζιστική Γερμανία κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε δώδεκα μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η απόφαση για την επίθεση στην Κρήτη ελήφθη από το Χίτλερ στις 25 Απριλίου 1941, λίγες μέρες μετά την παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα. Τις παραμονές της επίθεσης, οι Σύμμαχοι είχαν στρατιωτικό πλεονέκτημα σε ξηρά και θάλασσα, ενώ οι Γερμανοί στον αέρα. Έτσι, το γερμανικό επιτελείο αποφάσισε να διεξαγάγει την επιχείρηση από αέρα με τη χρησιμοποίηση δυνάμεων αλεξιπτωτιστών σε ευρεία κλίμακα, για πρώτη φορά στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στις 8 το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, με τη ρίψη αλεξιπτωτιστών σε δύο μέτωπα: στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Τα πρώτα κύματα των αλεξιπτωτιστών ήταν εύκολη λεία για τους Νεοζηλανδούς και τους Έλληνες που υπεράσπιζαν το Μάλεμε. Στις μάχες έλαβε μέρος και μεγάλος αριθμός αμάχων με ότι όπλο είχε στη διάθεσή του, από μαχαίρια ως όπλα από την εποχή της Κρητικής Επανάστασης. Η συμμετοχή χιλιάδων αμάχων στις επιχειρήσεις ήταν ένας παράγοντας που δεν είχαν υπολογίσει οι γερμανοί σχεδιαστές της επιχείρησης. Πίστευαν ότι οι Κρητικοί, γνωστοί για τα αντιμοναρχικά τους αισθήματα, θα υποδέχονταν τους Γερμανούς ως ελευθερωτές. Στις 4 το απόγευμα της 20ης Μαΐου ένα νέο κύμα αλεξιπτωτιστών έπεσε στο Ρέθυμνο και μία ώρα αργότερα στο Ηράκλειο. Έτσι οι μάχες διεξάγονταν σε τέσσερα μέτωπα: Χανιά, Μάλεμε, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Η πρώτη μέρα της Μάχης της Κρήτης έληξε με μεγάλες απώλειες για τους Γερμανούς και αβέβαιη έκβαση.

Από τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου οι μάχες συνεχίσθηκαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα και στα τέσσερα μέτωπα. Οι Γερμανοί επικεντρώθηκαν στην κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε, όπως ήταν ο πρωταρχικός τους στόχος, κάτι που κατάφεραν προς το τέλος της ημέρας. Η κατάληψη του αεροδρομίου ήταν στρατηγικής σημασίας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Οι Γερμανοί άρχισαν να μεταφέρουν μεγάλες δυνάμεις από την Ελλάδα και με τον σύγχρονο οπλισμό που διέθεταν ήταν θέμα χρόνου η κυριαρχία τους στη Μεγαλόνησο. Στις 28 Μαΐου οι Γερμανοί είχαν απωθήσει τις συμμαχικές δυνάμεις προς τα νότια, καθιστώντας τον αγώνα τους μάταιο. Έτσι, το Λονδίνο αποφάσισε την απόσυρση των δυνάμεων της Κοινοπολιτείας από την Κρήτη και τη μεταφορά τους στην Αίγυπτο. Όσες μονάδες δεν τα κατάφεραν, παραδόθηκαν στους Γερμανούς. Πολλοί Έλληνες μαχητές και μαζί τους 500 Βρετανοί ανέβηκαν στα απρόσιτα βουνά της Κρήτης για να συνεχίσουν τον αγώνα. Την 1η Ιουνίου, με την παράδοση 5.000 μαχητών στα Σφακιά, έπεσε η αυλαία της Μάχης της Κρήτης. Η Μάχη στην Κρήτη ονομάστηκε και «Νεκροταφείο των γερμανών αλεξιπτωτιστών», εξαιτίας των μεγάλων απωλειών τους, γεγονός που ανάγκασε τον Χίτλερ να διατάξει τον τερματισμό κάθε επιχείρησης από αέρα στο μέλλον.

Σήμερα είναι Πέμπτη 21 Μαΐου. Είναι η 141η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο . Υπολείπονται 224 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας σήμερα γιορτάζει τη Μνήμη των αγίων Κωνσταντίνου του Μεγάλου και Ελένης, των Ισαποστόλων, Μνήμη των αγίων ιερομαρτύρων Τιμοθέου, Πολίου και Ευτυχίου, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αδελφίου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Πολυεύκτου, Βίκτωρος και Δονάτου, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Βόρου, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Οσπιτίου, του Ερημίτου, Μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Χριστοφόρου Α, πατριάρχου Αντιοχείας, Μνήμη του αγίου Κωνσταντίνου και των υιών αυτού Μιχαήλ και Θεοδώρου, των πριγκήπων και Θαυματουργών, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Κυρίλλου Β, επισκόπου Ροστώβ, Μνήμη της αγίας Ελένης της πριγκιπίσσης, της εκ Σερβίας, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Κασσιανού, του Έλληνος και Θαυματουργού, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Βασιλείου, Επισκόπου Ριαζάν και Μούρωμ, Μνήμη του αγίου οσιομάρτυρος Αγαπητού, του εκ Ρωσίας, Μνήμη του αγίου οσιομάρτυρος Παχωμίου του Νέου, του εν Φιλαδελφεία μαρτυρήσαντος, Μνήμη του αγίου νεομάρτυρος Κωνσταντίνου, πρίγκηπος της Βλαχίας, και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, Μνήμη του αγίου Κωνσταντίνου, του δια Χριστόν σαλού, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου του Βλαδιμήρου, εν Κιέβω, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τρυφερής, εν Πσκωφ της Ρωσίας

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Ελενιώ, Ελενίτσα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεονόρα, Νόρα, Μαριλένα, Κωνσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Τίνα, Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κώτσος, Κώτσαρης, Κωστάκης, Κωστάρας, Κωστάλας, Νάντια, Νεφέλη.

  • Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες μόνο στα ορεινά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τις θερμές ώρες της ημέρας. Αίθριος θα είναι ο καιρός στα Χανιά σήμερα με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 26 βαθμούς Κελσίου και μέτριους δυτικούς ανέμους ως 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας περιμένουμε αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με συννεφιασμένο ουρανό, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 23 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από δυτική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στο Ηράκλειο Κρήτης με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει το ίδιο σκηνικό, με αίθριο καιρό, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 23 βαθμούς Κελσίου και εξασθένιση των ανέμων σε άπνοια. Στο Ρέθυμνο θα υπάρχουν αρκετές νεφώσεις , με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους ως 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με αρκετά συννεφιασμένο ουρανό, με την θερμοκρασία στους 23 βαθμούς Κελσίου και μικρή εξασθένιση των ανέμων, από νοτιοανατολική κατεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1821, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει τη Ζαράκοβα Αρκαδίας. Το 1864, τα Επτάνησα ενώνονται επίσημα με την Ελλάδα. Το 1867, στη διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869), σημειώνεται μεγάλη ήττα των Κρητών στο Λασίθι. Το 1938, "Εδώ Αθήναι", με τον τίτλο αυτό βγήκε στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της τότε ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα. Το 1941, Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - Μάχη της Κρήτης- οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε της Κρήτης.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page