top of page
Search
  • kritinisos

Σάββατο 23 Μαΐου

Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

Αισιοδοξία και απαισιοδοξία. Δύο λέξεις τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες...

Σκόνη από έξω, λάσπη από μέσα…

Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας. Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Ο πρωθυπουργός έπειτα από την συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, διάρκειας περίπου 2,5 ωρών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο επίκεντρο ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ερχόμενη Πέμπτη, εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι. Η νέα αυτή συνάντηση δεν αποκλείεται να γίνει ο προπομπός για την επίτευξης της συμφωνίας -κάτι που θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωση έκτακτου Eurogroup. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν να εκταμιευθούν άμεσα ειδικά κονδύλια της ΕΕ που αφορούν στην «επικουρία της ανθρωπιστικής κρίσης». Τα κονδύλια αυτά έχουν αποκλειστική χρήση και αποδεσμεύονται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Ο κ. Τσίπρας έθεσε στο τραπέζι το θέμα της ρευστότητας λέγοντας στον κ. Γιούνκερ ότι «το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με πολιτική απόφαση». Ο πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε θετικός απέναντι στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για «μακροπρόθεσμη λύση μέσω πολιτικής απόφασης». Ενόψει της συμφωνίας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Π. Μηταράκης, δήλωσε: «Δυσκολευόμαστε αυτή τη στιγμή, από το γεγονός ότι δεν έχουμε την παραμικρή εικόνα του τι συζητάται. Προσπαθούμε να κληθούμε να απαντήσουμε σε ένα πολύ δύσκολο ερώτημα χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η απάντηση». «Βέβαια, από την άλλη, για να είμαστε και δίκαιοι, δεν μπορώ να συνδυάσω το όνομά μου με την καταψήφιση μιας συμφωνίας, ενώ προσπαθούμε πέντε χρόνια να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Δεν μπορούμε, τελικά, εμείς να είμαστε η αιτία να μην περάσει η συμφωνία». Ωστόσο, η τοποθέτηση του κ. Μηταράκη απέχει σαφώς από τις εκπεφρασμένες προθέσεις του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος ωθεί τα πράγματα προς καταψήφιση της συμφωνίας, δηλώνοντας την αντίθεσή του σε επιπρόσθετους φόρους και στη διόγκωση του κομματικού κράτους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει την συμφωνία στην περίπτωση που περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα. «Δεν είναι δυνατόν να ξαναχτίσουμε το μεγάλο κράτος που χρεοκόπησε και να το χρηματοδοτούμε με νέους φόρους, που γονατίζουν την οικονομία. Χρειάζεται άμεσα μια νέα αναπτυξιακή συμφωνία με την Ευρώπη».

Από την άλλη, ο ταλαιπωρημένος λαός μας, περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις για την επόμενη ημέρα. Επειδή όμως και ξύπνιος είναι και λαϊκή σοφία διαθέτει, έχει φτιάξει εδώ και αιώνες τις κατάλληλες παροιμίες και ρήσεις, που χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση. Παραθέτουμε μερικές:

  • Θέλω ν’ αγιάσω κι ο διάβολος δεν μ’ αφήνει. (για όσους μένουν αδιόρθωτοι βρίσκοντας δικαιολογίες)

  • Γάτος γ….. και γάτος σκούζει.

  • Ο πρωτομυριστής και πρωτοκλαστής. (για αυτούς που πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες για να συγκαλύψουν την υπαιτιότητά τους).

  • Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις.

  • Κλαίει η αλεπού που πήρε ο αετός την κλώσα.

  • Πάρ’ τη σκούφια σου και βάρα με.

  • Αντίς να βογκάει το βόδι, βογκάει τ’ αμάξι.

Αν πάμε και στην αρχαία Ελλάδα, θα θυμηθούμε και τον αρχαίο φιλόσοφο Δημόκριτο που είχε πει:

Πολλοί δρώντες τα αίσχιστα, λόγους τους αρίστους ασκέουσι.

Συμπέρασμα και ερώτημα μαζί: Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη μιας κοινωνίας, αν δεν είναι θεμελιωμένη στην υποκρισία?

Σήμερα είναι Σάββατο 23 Μαΐου. Είναι η 143η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 222 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη Μνήμη των, αγίου Μανήν, του Προφήτου, Μνήμη της αγίας Μαρίας της Μυροφόρου, της του Κλωπά, Μνήμη του αγίου μάρτυρος Σαλωνά, του Ρωμαίου, Μνήμη του αγίου μάρτυρος Σελεύκου, Μνήμη των εν αγίοις πατέρων ημών Επιτακίου και Βασιλείου, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Δονατιανού και Ρογατιανού, των αυταδέλφων, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Μερκουλιαλίου, επισκόπου Φόρλι της Ιταλίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Δεσιδερίου, επισκόπου Λανγκρέ της Γαλλίας, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Κουϊντιανού, Λουκίου και Ιουλιανού και των συν αυτών δέκα εννέα μαρτυρησάντων, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Πατρικίου, επισκόπου Βαϋέξ της Γαλλίας, Μνήμη των οσίων πατέρων ημών Ευτυχίου και Φλωρεντίου, Μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Δεσιδερίου, επισκόπου Βιέννης, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Συαγρίου, του εν Νικαία, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Μιχαήλ, επισκόπου Συνάδων, του Ομολογητού, Μνήμη της ευρέσεως των ιερών λειψάνων του εν αγίοις πατρός ημών Λεοντίου, επισκόπου Ροστώβ, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Δαμιανού, βασιλέως της Γεωργίας, Μνήμη της οσίας μητρός ημών Ευφροσύνης, ηγουμένης της μονής του Σωτήρος, εν Πολώκ της Ρωσίας, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Αβραμίου, του εκ Ρωσίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αντωνίου, επισκόπου Ροστώβ, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Κυρίλλου, επισκόπου Ροστώβ, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Παϊσίου, του Γκαλίτς, Μνήμη του αγίου Αθανασίου, του δια Χριστόν σαλού, Μνήμη των οσίων πατέρων ημών Αδριανού και Βογολεπίου, των εκ Ρωσίας, Μνήμη των οσίων πατέρων ημών Αντωνίου και Ιωαννικίου, των εκ Ρωσίας, Μνήμη του αγίου οσιομάρτυρος Δανιήλ και των συν αυτώ μαρτυρησάντων, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αλεξάνδρου, του εκ Ρωσίας, του Θαυματουργού, Μνήμη των οσίων πατέρων ημών Δωροθέου και Ιλαρίωνος, του Γιουγκσκίε της Ρωσίας, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Ιωακείμ, του εν Σαρτόμα της Ρωσίας, Σύναξις πάντων των εν ΡοστώβΓιαροσλάβλ της Ρωσίας διαλαμψάντων Αγίων, Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του οσίου πατρός ημών Ιωακείμ, του Ιθακησίου.

  • Σήμερα δεν υπάρχει κάποια γνωστή ονομαστική γιορτή. Γιορτάζει όμως η χελώνα, αφού είναι η παγκόσμια ημέρα χελώνας.

  • Μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής θα έχουμε σήμερα, μαζί με ήλιο και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες. Συννεφιά προβλέπεται για τα Χανιά σήμερα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς δυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 6 μποφόρ. Καλός καιρός με αραιή συννεφιά προβλέπεται για το Ηράκλειο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 23 έως 24 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους ως 4 μποφόρ. Συννεφιασμένος θα είναι ο ουρανός πάνω από το Ρέθυμνο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 3 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1878 η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία. Το 1911 ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας. Το 1929 εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα. Το 1949 οι Αμερικανοί αποφασίζουν τη συνέχιση της αποστολής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και μετά το 1952, οπότε έληγε η προθεσμία.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page