Κάτι κολασμένο έρχεται προς το μέρος μας.
Γουίλιαμ Σαίξπηρ, 1564-1616, Άγγλος συγγραφέας
(Από τον «Μάκβεθ»)
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε 428 πόλεις των ΗΠΑ, διαδήλωσαν χθες Σάββατο 23 Μαΐου κατά του αγροτοβιομηχανικού κολοσσού Monsanto. Η τρίτη ετήσια «Πορεία ενάντια στη Monsanto» θέλει να καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η εταιρεία στον έλεγχο των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διεθνής διαμαρτυρία αποτελεί συνέχεια της αυξανόμενης επίγνωσης για το ζήτημα και της αντίθεσης στην ολοένα μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων και μεθόδων από τη βιομηχανική γεωργία. Το παρελθόν της Monsanto βρίσκεται στο στόχαστρο με αφετηρία τη «βοήθεια» που πρόσφερε στις ΗΠΑ κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ. Το φυτοκτόνο-αποφυλλωτικό Agent Orange, ή αλλιώς «Πορτοκαλί Παράγοντας», κατασκευαζόταν για το Υπουργείο Άμυνας κυρίως από τη Monsanto Corporation και υπολογίζεται ότι έχει σκοτώσει ή παραμορφώσει 400.000 ανθρώπους, ενώ 500.000 παιδιά γεννήθηκαν με αναπηρίες μετά τους ψεκασμούς. Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες ,έχουν συνδέσει τα χημικά που περιέχονται στα βιοκτόνα της Monsanto με τη νόσο του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ, τον αυτισμό και τον καρκίνο. Ως η ισχυρότερη πολυεθνική επιχείρηση βιοτεχνολογίας σήμερα, η Monsanto έχει ξεσηκώσει την οργή του κινήματος με τον ασφυξία που προκαλεί στην παγκόσμια τροφική αλυσίδα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο έλεγχος και η προώθηση σπόρων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από την εταιρεία. Εν μέσω αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα προϊόντα γενετικής μηχανικής που κατακλύζουν τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για καταστείλουν το αμερικανικό κίνημα υπέρ του «δικαιώματος στη γνώση» για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Ισχυρά συμφέροντα από τον χώρο της γεωκτηνοτροφίας και της βιοτεχνολογίας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους υπό τον «Συνασπισμό για τα Ασφαλή Προσιτά Τρόφιμα» και επιδιώκουν την καθιέρωση της εθελοντικής σήμανσης για τα μεταλλαγμένα, ώστε να προλάβουν αλλαγές στη νομοθεσία. Υποστηρικτές της υποχρεωτικής σήμανσης εντός του Κογκρέσου αντέδρασαν μ' έναν νόμο για το δικαίωμα στη γνώση, τον οποίο και επανεισηγήθηκαν στο Κογκρέσο τον περασμένο Φεβρουάριο. Βασικό επιχείρημα των εταιρειών βιοτεχνολογίας, ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα βοηθούν σημαντικά να καλυφθούν οι ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού. Γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες και συστατικά καταναλώνονται στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Μεγάλες ποσότητες καλαμποκιού, φασολιών, σόγιας κλπ., που παράγονται στις ΗΠΑ ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το 75% των επεξεργασμένων αμερικανικών τροφίμων περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
Όταν ο βιασμός καθίσταται αναπόφευκτος, τότε ξαπλώστε χάμω και κοιτάχτε να μορφωθείτε.
Κομφούκιος, 551-479 π.X., Κινέζος φιλόσοφος
Διαλέγουμε τις χαρές και τις λύπες μας πολύ πριν τις ζήσουμε. Έτσι έγινε και στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision με την ελληνική συμμετοχή. Το «ελληνικό» τραγούδι One Last Breath και ερμηνεύτρια τη Μαρία-Έλενα Κυριάκου, τερμάτισε στη 19η θέση, με μόλις 23 βαθμούς . Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μιλήσουμε για αξιοπρεπή εμφάνιση. Τα χειρότερα όμως έρχονται, αφού για τουλάχιστον μια εβδομάδα ,οι «ειδικοί» της τηλεόρασης θα προσπαθήσουν να μας εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη και θίχτηκε η εθνική μας περηφάνια. Σε μία έξαρση αμετροέπειας, τις προηγούμενες μέρες, η Μαρία-Έλενα Κυριάκου είχε δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να βγούμε πρώτοι». Δεν ξέρουμε αν έχασε κάτι ο πολιτισμός μας, η μουσική μας, το γόητρό μας. Οι πίστες να είναι καλά. Πάντως, πριν ξαναζήσουμε τέτοιες αστειότητες, καλό θα είναι η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, αν εκπροσωπηθεί η χώρα μας και του χρόνου στο διαγωνισμό, να το επιχειρήσει με τρόπο πιο αξιοπρεπή.
Τυχερά παιχνίδια και λαχνοί.
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να πάρεις τίποτα, δίνοντας κάτι.
Wilson Mizner, 1876-1913, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης μπήκε σε κλήρωση. Έγινε λαχνός. Μπήκε δώρο σε φιλανθρωπική εκδήλωση. Ως δεύτερο βραβείο, για έναν τυχερό. Ο τυχερός, δηλαδή ο νικητής, θα έχει την χαρά να βρεθεί δύο ολόκληρες ώρες μαζί με τον Άδωνη για να συνομιλήσουν. Προβληματίζομαι για τον εμπνευστή της ιδέας, ανησυχώ για τον τυχερό…
Σήμερα είναι Κυριακή 24 Μαΐου. Είναι η 144η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 221 ημέρες.
Η εκκλησία μας τιμά τη Μνήμη των αγίων μαρτύρων Μελετίου του στρατηλάτου, Σεραπίωνος επισκόπου, Ιωάννου και Στεφάνου, Καλλινίκου, Φήστου, Φαύστου, Αιδεσίου, Μαρκέλλου, Θεοδώρου, Μελετίωνος, Σεργίου, Μαρκελλίνου, Φίλικος, Φωτεινού, Θεοδωρίσκου, Μερκουρίου και Διδύμου, Χριστίνου και Κυριάκου, Καρτερίου, Σωσάννης, Μαρκιανης, Παλλαδίας, Γρηγορίας, και του πλήθους των συν αυτοίς μυσίων χιλίων συν γυναιξί και τέκνοις, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ελπιδίου, επισκόπου Αβέρσας, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Βικεντίου των Λερίνων, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Συμεών, του εν τω Θαυμαστώ όρει, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Κυριακού, εξ Ευρύχου της Κύπρου, Μνήμη του οσιομάρτυρος Νικήτα του Στυλίτου, του εκ Περεγιασλάβλ της Ρωσίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου, αρχιεπισκόπου Νοβγκοροντ της Ρωσίας, Μνήμη των εγκαινίων του ναού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, εν Κάρραις της Συρίας.
Σήμερα γιορτάζουν οι Παλλαδία, Παλαδία, Παλλάδα, Παλάδα Μαρκιανή, Μαρκιάνα Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη Χριστιανός, Χριστιανή. Επίσης σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων.
Σήμερα θα έχουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας τις θερμές ώρες της ημέρας. Συννεφιά προβλέπεται για τα Χανιά, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 23 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς δυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 6 μποφόρ. Καλός καιρός με αραιή συννεφιά προβλέπεται για το Ηράκλειο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 23 έως 24 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βόρειους ανέμους ως 4 μποφόρ. Συννεφιασμένος θα είναι ο ουρανός πάνω από το Ρέθυμνο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 3 μποφόρ.
Σαν σήμερα, το 1915 ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει τη εφεύρεσή του, που καταγράφει τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Το 1956, πραγματοποιείται στο Λουγκάνο της Ελβετίας ο πρώτος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Το 1961 η Κύπρος γίνεται το 14ο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 1962, την εγκατάσταση στην Κρήτη τού υπό ίδρυση τρίτου ελληνικού πανεπιστημίου ζητούν με κοινή τους απόφαση δήμαρχοι και κοινοτάρχες του νησιού.