top of page
Search
  • kritinisos

Τετάρτη 27 Μαΐου

Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1907-1998, Έλληνας πολιτικός ηγέτης

(η αντίδρασή του στο νέο της δολοφονίας του Λαμπράκη) στη 1:22 μετά τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Μαΐου 1963).

Από τότε δεν έχει ακόμη απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Νέος γύρος διαβουλεύσεων στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group) ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, στην έδρα της ΕΕ. Χθες, πάντως, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των θεσμών. Η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει. Αύριο, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Όπου είναι πιθανόν να οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogoup.

  • Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, Τόμας Όπερμαν, προειδοποίησε έντονα σήμερα, Τετάρτη, κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ένα Grexit θα ήταν καταστροφή για ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Όπερμαν στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

  • Ο Γιούργκεν Κάιζερ, συντονιστής της ΜΚΟ Έτος Διαγραφής Χρεών, από την πλευρά του επεσήμανε ότι, «Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την ύφεση χωρίς διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της. Το αποφασιστικής σημασίας ζήτημα είναι να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ελκυστικές προτάσεις στους δανειστές της, ώστε να γίνεται μια βήμα-βήμα προσέγγιση» σημείωσε ο κ. Κάιζερ και πρόσθεσε : «Μπορεί, λ.χ., η Ελλάδα να καταθέσει μιαν ανεξάρτητη ανάλυση περί του ύψους της οφειλής, να προτείνει το ύψος ενός κουρέματος ή μια ανεξάρτητη διαιτησία την οποία να εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές. Σε τέτοια θέματα θα έπρεπε να επικεντρώσει η Ελλάδα τις πρωτοβουλίες της, αντί να ακολουθεί τους δρόμους που ελέγχονται από τους δανειστές και να λέει απλώς θέλουμε διαγραφή». Ο Γιούργκεν Κάιζερ θεωρεί ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, το οποίο έχει ως πρότυπο και είναι η συμφωνία του Λονδίνου του 1953, με το οποίο διαγράφηκε το μισό χρέος της Γερμανίας μετά τον Πόλεμο. Το διεθνές δίκτυο Έτος Διαγραφής Χρεών βλέπει τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G7 ως μοναδική ευκαιρία να ενημερώσει ολόκληρο τον κόσμο. Η ομοσπονδία ΜΚΟ Έτος Διαγραφής χαρακτηρίζει τα μέλη του G7 «Φρανκεστάιν της διεθνούς διαχείρισης οφειλών». Υποστηρίζεται από 650 οργανώσεις σε όλη τη Γερμανία και μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου EURODAD με έδρα της Βρυξέλλες και του διεθνούς δικτύου (AFRODAD και LATINDADD).

  • Οι κινήσεις στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων είναι δύσκολες αλλά μάλλον προβλέψιμες. Η πλευρά των εταίρων – δανειστών, διακατέχονται από την ίδια περίπου ένταση που νιώθει και η ελληνική πλευρά. Η Ευρώπη, αν και δεν το δείχνει, φοβάται τόσο τη στάση πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και την καταγγελία, με νομικά μέσα, των πρακτικών που μετέρχονται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ σε σχέση με τη χώρα μας. Η στάση πληρωμών θα σημάνει ταυτόχρονα εγκατάλειψη του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εκ μέρους την ΕΚΤ. Αν συμβεί αυτό, τότε οι οικονομικές υποχρεώσεις της Αθήνας προς το Ταμείο, θα βαρύνουν τον εγγυητή, που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εδώ το βάρος είναι μεγάλο. Σε ότι αφορά τη δεύτερη περίπτωση, αυτή της καταγγελίας, πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει δικαίωση ή και να αξιώσει αποζημίωση. Ο κ. Μ. Ντράγκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την παράτυπη παρακράτηση των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν τα επέστρεψαν στην Αθήνα, όπως ορίζουν οι συμφωνίες, ενώ η Κρ. Λαγκάρντ θα εμπλακεί, πιθανότατα, με τα ομολογημένα λάθη των υφιστάμενών της στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, τα οποία περιγράφονται σαφώς σε δύο εσωτερικές αξιολογήσεις του ΔΝΤ.

  • Η Ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζει ότι έχει στα χέρια της αυτά τα «χαρτιά», ωστόσο τα χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικά ατού, χωρίς να θέλει να χτυπήσει την Ευρώπη θεσμικά, βάζοντας και τη χώρα σε περιπέτειες.

  • Και ενώ αναμένεται η τελική συμφωνία, η κυβέρνηση για να προλάβει τις αναμενόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης – που έτσι και αλλιώς θα υπάρχουν όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας – επιστρατεύει το σκάνδαλο της Siemens που στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην Επιτροπή κλήθηκε σε ακρόαση ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens στο σύνολό της. Την εγκυρότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens αμφισβήτησε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση, με την οποία χαρίστηκαν οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία αποτίμησε θετικά το ενδεχόμενο να κληθεί αυτοτελώς η Siemens για εξέταση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Είναι εξόχως προβληματικό να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται μια θεσμική επιτροπή της Βουλής ότι η Siemens, και η όποια Siemens και η κάθε Siemens, απολαμβάνει ιδιότυπης ή ιδιώνυμης ασυλίας, είναι, όμως, στην ευθύνη μας και στην αρμοδιότητα μας να μην επιτρέψουμε αυτή η ασυλία τελικά να γίνει ατιμωρησία, διάβρωση και άλωση και του πολιτικού συστήματος», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου. Την πολιτική, ηθική και νομική δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου της Siemens υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Οι επόμενες ημέρες θα χαρακτηριστούν από ανησυχία, τόσο συλλογική, όσο και ατομική. Σε δίλλημα βρίσκονται και οι ειδησεογραφικές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης, που εξακολουθούν να βρίσκονται καθημερινά σε σύγχυση με το ίδιο ερώτημα. Και αν δεν είναι αριστερή παρένθεση, προλαβαίνουμε να το πάρουμε αλλιώς;

Σήμερα είναι Τετάρτη27 Μαΐου. Είναι η 147η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 218 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας γιορτάζει τη Μνήμη των Αγίου Αλυπίου μάρτυρος, Οσίου Θεράποντος ηγουμένου Λευκής Λίμνης, Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Αλύπιος, Αλυπία, Θεράπων.

  • Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας με τοπικά ισχυρά φαινόμενα που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, περιμένουμε για σήμερα Τετάρτη. Εξαίρεση αποτελεί η Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι ασθενή, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης από την Αφρική. Με αρκετές νεφώσεις θα είναι ο καιρός στα Χανιά με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου και μέτριους δυτικούς ανέμους ως 5 μποφόρ. Αρκετά συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στο Ηράκλειο, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 21 έως 25 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ. Με αρκετές νεφώσεις θα είναι ο καιρός στο Ρέθυμνο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βορειοδυτικούς ανέμους ως 3 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 927 πεθαίνει ο Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας, ο πρώτος Βούλγαρος ηγέτης που αναγνωρίστηκε ως αυτοκράτορας. Το 1703 ο τσάρος Πέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας) ιδρύει την Αγία Πετρούπολη. Το 1835 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποφυλακίζεται από τον Όθωνα. Το 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες γιατρών από την Αθήνα αλλά και άλλες χώρες, ενώ ο Γιώργος Σωτηρχόπουλος, σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας, ανακαλύπτεται αναίσθητος σε λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page