top of page
Search
  • kritinisos

Πέμπτη 28 Μαΐου

Μια τρομακτική στατιστική: περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν στο τηλεοπτικό ριάλιτι «American Idol» παρά στις αμερικανικές εκλογές.

Rush Limbough, 1951-, Αμερικανός ραδιοσχολιαστής

Φόβος, αδιέξοδο, απόγνωση…

Σε ένα πάθος που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο εξελίσσεται η εξάρτησή μας από την τηλεόραση. Έρευνα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε εφημερίδες και ενημερωτικούς ιστότοπους αναλύει τον τρόπο με οποίο τα ΜΜΕ επηρέασαν τα προηγούμενα χρόνια την κοινωνία μέσα από την οικονομική κρίση. Δύο από τις βασικές επισημάνσεις των συμπερασμάτων, όπως δημοσιεύονται στο tvxs.gr, είναι και οι ακόλουθες:

«Τα κύρια συναισθήματα που καλλιεργούν τα δημοσιεύματα είναι η θλίψη και ο φόβος. Ο αφηγηματικός λόγος προβάλλει κυρίως το ανθρώπινο ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας το θέμα από μια συναισθηματική οπτική γωνία ή μέσω μιας ανθρώπινης ιστορίας που έχει στόχο να συγκινήσει το κοινό. Αμέσως μετά σε συχνότητα, προβάλλονται οι οικονομικές συνέπειες, ενώ υπάρχει χαμηλή έως μηδενική προβολή δράσεων κατά της κρίσης».

«Η χαμηλή έως ανύπαρκτη προβολή δράσεων κατά της ανθρωπιστικής κρίσης χαρακτηρίζει τα περισσότερα δημοσιεύματα, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση αδιεξόδου και παγιώνοντας τη χαμηλή αίσθηση πολιτικής επάρκειας και τη φτωχή συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις που χαρακτηρίζει τους έλληνες πολίτες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι συντάκτες, «οι τρεις έρευνες είχαν σκοπό να αναδείξουν τη συναισθηματική ατμόσφαιρα που περιβάλλει την ελληνική κοινωνία από την έναρξη της οικονομικής κρίσης , τους παράγοντες που διαμορφώνουν αυτή την ατμόσφαιρα, τις επιπτώσεις της στη σκέψη, τη στάση και την κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά και τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσε η κρίση. Να αναδείξει, δηλαδή, την ανθρωπιστική πτυχή της οικονομικής κρίσης, η οποία έως πολύ πρόσφατα συζητιόταν μόνον με όρους οικονομικών δεικτών». Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε τρία σκέλη, έγινε με χορηγία του τ. πρύτανη, καθηγητή κ. Μιχάλη Σταθόπουλου, και συντονίστηκε από τη Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια Ψυχολογίας και τον Νίκο Δεμερτζή, καθηγητή Πολιτικής Επικοινωνίας. Η ερευνητική ομάδα αποτελείτο από τον Αντώνη Αρμενάκη, επικ. καθηγητή Στατιστικής. και τους ερευνητές Ανθή Σιδηροπούλου (Δρ. Επικοινωνίας), Σταμάτη Πουλακιδάκο (Δρ. Επικοινωνίας), Λίλα Μάστορα (υπ. Δρ. Επικοινωνίας) και Ιωάννα Τσούτση (κλινική ψυχολόγο, Μ.Sc.)».

Σήμερα είναι Πέμπτη 28 Μαΐου. Είναι η 148η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Υπολείπονται 217 ημέρες.

  • Η εκκλησία μας τιμά τη Μνήμη της Α Οἰκουμενικῆς Συνόδου, Μνήμη της αγίας μάρτυρος Ελικωνίδος, εκ Θεσσαλονίκης και εν Κορίνθω αθλησάσης, Μνήμη των αγίων μαρτύρων Κρήσκεντος, Παύλου και Διοσκορίδου, των εν Ρώμη αθλησάντων, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Σενατόρου, επισκόπου Παβίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Σενατόρου, επισκόπου Μιλάνου, Μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Χέρωνος, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ιούστου, επισκόπου Ουργέλλης, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γερμανού, επισκόπου Παρισίων, Μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Ευτυχίου, επισκόπου Μελιτηνής, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νικήτα, αρχιεπισκόπου Χαλκηδόνος, του Ομολογητού, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Ανδρέου, του δια Χριστόν σαλού, Μνήμη της οσίας παρθενομάρτυρος Φιλοθέας, της εκ Ρουμανίας, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ιγνατίου, επισκόπου Ροστώβ, Μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Γεροντίου, της Μόσχας, Μνήμη του οσίου πατρός ημών Σωφρονίου, του εκ Βουλγαρίας, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, εν Γκαλίτς της Ρωσίας, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Κυρίας της ειρήνης, εν Ρωσία, Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου, του «νοητού τείχους», εν Ρωσία.

  • Σήμερα γιορτάζουν οι Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος .

  • Βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας με τοπικά ισχυρά φαινόμενα που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα σημειωθούν σήμερα Πέμπτη. Τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Ασθενής βροχόπτωση θα εκδηλωθεί στα Χανιά σήμερα , με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 22 βαθμούς Κελσίου και ισχυρούς δυτικούς ανέμους ως 6 μποφόρ. Λίγα σύννεφα θα υπάρχουν πάνω από το Ηράκλειο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 20 έως 24 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 5 μποφόρ. Ασθενής βροχόπτωση θα εκδηλωθεί στο Ρέθυμνο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 19 έως 23 βαθμούς Κελσίου και μέτριους βορειοδυτικούς ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 5 μποφόρ.

  • Σαν σήμερα, το 1941, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και της Μάχης της Κρήτης, τις νυκτερινές ώρες οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον λιμένα της Σούδας Χανίων.

  • Το 1952 οι γυναίκες στην Ελλάδα αποκτούν δικαίωμα ψήφου. Το 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).

4 views0 comments

Recent Posts

See All

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

TA ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ήταν το θέμα της διάλεξης του Οικονομολόγου - Κοινωνιολόγου και συγγραφέα Δρ. Λεωνίδα Μπίλλη ο οποίος με τεκμηριωμένα στοιχεία κατέδειξε

Πανελλήνια Ομοσπονδία 

Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Π.Ο.Π.Κ.Σ. 

bottom of page