Η προστασία και η ανάδειξη των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, η αξιοποίηση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου της πόλης και ο συνδυασμός πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης ήταν μερικά από τα θέματα που εξετάστηκαν κατά τις επαφές του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη με τοπικούς παράγοντες της Κρήτης.
«Εξαιρετικής σημασίας για τη μεταβυζαντινή τέχνη και την κρητοβενετσιάνικη σχολή, η οποία σμίγει μοναδικά τη βυζαντινή παράδοση με την τέχνη της λατινικής Αναγέννησης» χαρακτήρισε ο κ. Ξυδάκης τα εκθέματα του μουσείου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενιαία το σύνολο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης, η οποία έχει πολύ μεγάλη ιστορική σημασία, διατηρεί μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και συνεχίζει να προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον. Το Ηράκλειο διαθέτει εξαιρετικό σύνολο μουσείων. Το Αρχαιολογικό είναι μοναδικό στο είδος του, και πλαισιώνεται αρμονικά από το Ιστορικό, το Φυσικής Ιστορίας και τώρα το ανανεωμένο μουσείο Χριστιανικής Τέχνης». Εξήρε επίσης τη γόνιμη συνεργασία της Εφορείας Ηρακλείου και όλης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία της Κρήτης.
Αναφερόμενος στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, που έχει στηρίξει οικονομικά σχεδόν κατά το ήμισυ η κυβέρνηση, ο υπουργός είπε ότι «χρειάζεται να εκπονηθεί μείζον επιχειρησιακό σχέδιο, με σύγχρονο λειτουργικό περιεχόμενο, να οριστούν χρήσεις που να βοηθούν τη βιωσιμότητά του και να αποτελέσει σημαντικό κέντρο συνεδριακού και πολιτιστικού τουρισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού», τόνισε ο κ. Ξυδάκης «είναι πρόθυμο να ακούσει ιδέες του Δήμου Ηρακλείου και να βοηθήσει παρέχοντας τεχνογνωσία». Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των Ενετικών Τειχών, ο υπουργός είπε ότι «είναι αναγκαίο να συναφθεί και πάλι προγραμματική σύμβαση μεταξύ τού Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ηρακλείου, τώρα όμως επικαιροποιημένη και εναρμονισμένη με τις ανάγκες των καιρών και με τις προδιαγραφές της αρχαιολογίας και της νομοθεσίας. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με το δήμο και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης θα φροντίσουν για την ακεραιότητα και την προστασία του μνημείου, παράλληλα, όμως και για τη λειτουργική απόδοση του στον ηρακλειώτικο λαό. Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διάσωση και συντήρηση των τμημάτων που χρήζουν επεμβάσεων και να ενταχθούν στη ζωή της πόλης με σεβασμό στην ακεραιότητα και φυσιογνωμία του μνημείου. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία οχυρωματικά μνημεία της Ανατολικής Μεσογείου και οι χρήσεις του πρέπει να είναι οργανωμένες και συμβατές με την προστασία του».